Проекти кои што ќе го намалат загадувањето на воздухот

Загадувањето на воздухот претставува сериозен проблем ширум светот. Градовите и државите се гушат во смог и загаден воздух, кои и’ штетат и на околината и на здравјето на глобалното население. За среќа, светот е поблиску...

Влијанието на аеро загадувањето врз здравјето на луѓето: 1.663 мртви во Македонија

Загадувањето на воздухот е водечки фактор на ризик во животната средина и за здравјето на луѓето, при  што се проценува дека скоро третина од европските градови се изложени на загадување на воздухот над границата...

Граѓаните на Маџари на протест за Вардариште

Организаторите во својата објава на протестот велат дека бараат итно постапување во насока на расчистување на дивата депонија Вардариште и преземање мерки за надминување на проблемите со отпадите од секој вид. Во петок во 17...

Еден процент од светската богата популација е најголем загадувач на воздухот

Најбогатиот еден процент од светската популација емитува двојно повеќе јаглерод од сиромашната половина, покажува студијата на британската непрофитна организација Оксфам. Извештајот се фокусираше на податоците од 1990 до 2015 година, кога глобалните емисии се зголемија...

(ФОТО) ЕКО АЛАРМ: Фотографија на НАСА којa загрижува, што се случува со планетата земја

Загрижувачки фотографии објави НАСА на кои се гледа како се топи Артикот. Затоплувањето на Арктикот придонесе за драстично топење на мразот објавија во понеделникот научниците од Националниот центар за следење на снегот и мразот (НСИДЦ). https://twitter.com/NASAEarth/status/1308104306030149632?s=20 Тие...

Општина Центар ќе плаќа по 1.5 денар за секое рециклирано шише

Градоначалникот на Општина Центар, Саша Богдановиќ на денешниот Божиќен појадок со медиуми го претстави проектот за одржувањето на јавната чистота преку селективното одложување отпад, собирањето и неговото рециклирање за обезбедување на здрава и чиста...

Ова се најзагадените места во светот

Околу 200 милиони луѓе во светот се директно соочени со загаденост на животната околина. Тешки метали ја загадуваат почвата, хемиски остатоци во воздухот, или токсичен електронски смет во реките. Ова се најзагадените места во...

Европската Комисија подготвува „Зелен план за Западен Балкан“: Нема во ЕУ ако не се...

Работните тела на Европската комисија, стручните тимови и независните експерти започнаа со изготвување на „Зелен план за Западен Балкан“. Додека повеќето градови во регионот традиционално се труеја со сулфур диоксид, јаглерод моноксид, честички во форма...

Пендаровски: Да се инвестира во образованието за подигнување на свеста за екологијата!

Да се инвестира во образованието со цел учениците во основно и средно образование да добијат интегрирано еколошко образование за заштита на животната средина. Ова на конференцијата „Климатска акција: Да се спречува и да се...

Загадувањето на воздухот е оружје за масовно уништување! Кој ракува со оружјето во Македонија?

Колку луѓето се свесни за загадувањето на воздухот? Граѓаните се свесни за степенот на загадување на воздухот во државава, а можеме да видиме од сѐ почестите протести или петиции, зголемениот број на вести по медиумите,...

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ИЗБОР НА УРЕДНИКОТ

- Advertisement -