О2 Иницијатива: До кога М.Ж. Транспорт АД-Скопје ќе нè загадува со мазут?

Веќе неколку месеци наназад се објавуваат фотографии со црн чад од објект на 3-та Македонска бригада, каде се Македонски Железници Транспорт АД-Скопје. Последната е од вчера, обвинуваат од „О2 Иницијатива“. Како што велат тие, на...

1,2 милиони евра за решавање на проблемот со Преспанското и Дојранското Езеро

Синоќа Владата ја разгледа и усвои информацијата со анализа и акцискиот план за Преспанското Езеро, подготвена од Експертската работна група за Преспанско Eзеро. Владата ги задолжи надлежните институции утврдени во Акцискиот план за Преспанско Eзеро,...

Граѓаните на Маџари на протест за Вардариште

Организаторите во својата објава на протестот велат дека бараат итно постапување во насока на расчистување на дивата депонија Вардариште и преземање мерки за надминување на проблемите со отпадите од секој вид. Во петок во 17...

Собранието го донесе законот со кој се забранува увоз на отпад за гориво

На вчерашната 130-та седница на Собранието на Република Македонија, по долги препукувања помеѓу партиите, конечно беше донесен Законот со кој се забранува увезување на отпад кој би се користел како гориво. Со Законот за управување...

Државата собира по 180 милиони евра даноци за животна средина, а инвестира само 18...

Проблемот со загадениот воздух е акутен, сериозен и голем и само со сериозен пристап, волја и финансии може да се намали загадувањето. Поразително е тоа што од година во година нема никакво подобрувања на...

Факти за рециклирањето пластика и нејзината штетност

Факти за рециклирањето на пластика: Уште од нејзиното пронаоѓање, за само половина век, количината на пластика што е произведена е веќе во милијарди тони! Колку и да изгледа вредно тоа за пластиката, најголемиот дел...

ВМРО-ДПМНЕ: МВР преку Интерпол треба да распише меѓународна потрага по Јани Макрадули

МВР преку Интерпол треба да распише меѓународна потрага по Јани Макрадули. Постои сериозен сомнеж дека заменик министерот за животна средина на СДСМ ја напуштил земјава и заминал на локација каде што ќе може да...

Ова се мерките што ги спроведе Владата од „Планот за чист воздух“

Спроведени мерки во рамки на имплементацијата на Планот за чист воздух на Владата на Република Македонија. Листата опфаќа замена на загадувачките системи за затоплување со еколошки, како и замена на старите прозорци и врати,...

Се поставуваат патоказни и инфотабли на Водно и на Скопска Црна Гора

На планинарските патеки на Водно и на Скопска Црна Гора се поставуваат патоказни и инфотабли кои ќе овозможат полесно и побезбедно движење во природа, како дел од пилот-проектот за маркирање на планинарски и велосипедски...

Царовска на децата им порача дека ѓубрето е за во канта

Она што денеска го правите со промоција на екологијата во предучилишното образование можеби е мала интервенција во една градинка, но е голем влог во заедниците и во иднината. Ова треба да биде поттик ваквите...
- Advertisement -

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ИЗБОР НА УРЕДНИКОТ