Зголемен број на работни места во ТИРЗ во 2020 – презентиран нов развоен концепт

Дирекцијата за технолошко индустриски зони ги презентираше економските движења во зоните и новиот концепт и развојни планови на ТИРЗ. Анализите покажуваат дека кај компаниите во ТИР зоните има позитивен економски тренд на заздравување од...

Владата ги утврди средствата што ќе ги додели на домаќинствата за поттикнување на енергетската...

На предлог на Министерството за економија, Владата синоќа на 39-тата седница, ја разгледа и усвои Програмата за промоција на обновливите извори на енергија и поттикнување на енергетската ефикасност во домаќинствата за 2021 година. Според истата,...

Биткоинот повторно порасна на 40.000 долари

Цената на криптовалутата го достигна највисокото ниво од скоро 42,000 долари пред помалку од седум дена, но потоа брзо се спушти на околу 30,000 долари, што е пад од повеќе од 20 проценти. Но, тој...

Голема економска штета: Еден месец карантин ја чини Грција околу три милијарди евра

Рестриктивните мерки дефинитивно негативно се одразија на економиите на државите. Како резултат на големите ограничувања на движењето сите држави забележаа пад на БДП. Грција е една од државите која што воведе големи ограничувања изминатиот период,...

БДП на Германија падна за пет проценти во 2020 година

Германската економија забележа пад од 5,0 проценти во пандемијата 2020 година, завршувајќи ја десетгодишната експанзија бидејќи задуши голем дел од бизнис активностите на потрошувачите, според податоците на Федералното биро за статистика, Дестатис. Колку и да...

За седум дена инспекциските служби извршија 2.608 надзори и контроли, затворени се пет угостителски...

Во периодот од 4-ти до 10-ти јануари 2021 година, од страна на седумте  инспекциски служби се спроведени вкупно 2.608 надзори и контроли, по основ на почитување на здравствените протоколи и материјалните закони во надлежност...

Загубени се 140 милијарди долари во биткоини поради заборавени лозинки

Бидејќи неодамна цената на биткоинот нагло се зголеми, сопствениците на таа криптовалута кои не можат да пристапат до новостекнатото богатство, испаничија. Околу 20 проценти од постојните 18,5 милиони биткоини - вкупно вредни 140 милијарди -...

Нов рок за исплата на финансиската поддршка од 6.000 денари

Владата донесе одлука да се продолжи рокот до 31 март за сите граѓани кои не добија финансиска помош од 6000 денари, бидејќи не им биле ажурирани податоците во банките. Овие 6000 денари,  се наменети...

Продолжен е рокот за исплата на финансиската поддршка од 6.000 денари

Владата на Република Македонија на денешната 38-ма седница донесе одлука за продолжување на рокот за искористување на средствата за финансиска поддршка на граѓани со низок доход, корисници на пензија, корисници на право на социјална...

Предлози на ССМ за петтиот пакет мерки: Работниците кои користеа мерки да бидат целосно...

Сојузот на синдикатите на Македонија бара да се преземат сите напори со петтиот пакет мерки да им се помогне на работниците, претпријатијата и јавните служби да ја преживеат кризата, така што ќе можат нормално...
- Advertisement -

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ИЗБОР НА УРЕДНИКОТ