УНЕСКО со втора препорака Охридскиот регион да се стави на листата светско наследство во...

Рушењето на дивоградбите во Охридскиот регион се одвива многу бавно и мораториум кој не дал резултати, се дел од критиките на Реактивната мониторинг мисија на УНЕСКО во новиот извештај за Охридскиот регион, за кој...

Светска Банка: Загадениот воздух ја чини Македонија 750 милиони долари и 1600 починати

Загадувањето на воздухот и натаму е водечки фактор на ризикот за животната средина придонесувајќи на вкупниот број смртни случаи и инвалидитет во Западен Балкан.Проценетите годишни економски трошоци поврзани со штетите по здравјето предизвикани од...

Северна Македонија го номинираше Охридско Езеро и Студенчишко Блато како трето и најголемо Рамсар...

Со впишувањето на Охридско Езеро и Студенчишко Блато во Светска Рамсар листа, нашата држава, по Преспанското и Дојранското Езеро го доби третото и најголемо водно живеалиште од меѓународно значење, заведено под бр.2449. Подрачјето е...

Макстил со дваесет пати под минималните дозволени емисии на цврсти честички во првите три...

Дваесет пати пониска емисија на цврсти честички од најниската дозволена граница кои се испуштаат во воздухот при производниот процес на Макстил, покажува извештајот од мерењето во првите три месеци од годината. Во месеците јануари,...

МЖСПП: И последната количина на опасен хемиски отпад дислоцирана од кругот на ОХИС

Со вчерашното заминување на последната пратка од околу 4,6 тона иницијатори и 5,2  тони хемикалии со непознат состав кон постројката за уништување во Франција, комплетно е завршен проектот “Безбедно отстранување на хемиски материи од...

МЖСПП: Се обезбедуваат средствата за инвестирање во основната инфраструктура за управување со отпад во...

Министерот за животна средина и просторно плaнирање, Насер Нуредини и амбасадорката на Швајцарија, Н.Е. Сибил Зутер Техада, денеска го посeтија Регионалниот центар за развој на Полошкиот регион, каде се сретнаа со претставници на консултантскиот...

Eко-свест: Ако не се почитуваат меѓународните регулативи до 2050 Македонија ќе стане пустина

Доколку долгорочната визија ни е енергетска транзиција и премин кон обновливи извори на енергија како и 51% намалување на емисиите на стакленички гасови, зошто слушаме изјави за продолжување на рокот на траење на РЕК...

Бил Гејтс инвестира две милијарди долари во борбата против климатските промени

Основачот на „Мајкрософт“ Бил Гејтс, сака да инвестира вкупно 2 милијарди долари во проекти и компании поврзани со климатските промени во следните пет години. Потребна е иновација за да се избегне климатската катастрофа, рече Гејтс...

Го Сакам Водно и О2 Иницијатива од владата бараат итно стопирање на процесот на...

Ова барање беше доставено официјално до Владата, а истото е поддржано од вкупно 38 граѓански здруженија и иницијативи. Целта на ова барање е само една: да се обезбеди сестрана интегрирана заштита на Парк Шумата Водно,...

Бројот на смртни случаи од загадувањето поголем од што се мислеше

Регионите со најголемо загадување на воздухот поврзани со фосилни горива, како што се Источна Европа, Југоисточна Азија и Североисточна Америка, имаат најголема стапка на смртност Повеќе од осум и пол милиони луѓе починале во 2018...

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ИЗБОР НА УРЕДНИКОТ

- Advertisement -