Правила за користење

За нас

Адресата на нашиот веб-сајт е www.akcent.mk

1. Услови за користење

Со пристапот на интернет страницата  www.akcent.mk ги прифаќате и ги почитувате Условите за користење на содржините од интернет страницата www.akcent.mk.

АКЦЕНТ.мк го задржува правото без најава да ги изменува и дополнува овие услови.

2. Услови за преземање содржини

2.1 Преземање на содржини од www.akcent.mk надвор од овие услови е дозволено само со претходна дозвола од одговорниот уредник на АКЦЕНТ.мк.

Бесплатно преземање на вести и други написи од АКЦЕНТ.мк, со исклучок на колумни и анализи е дозволено под следните услови:

  • дозволено е да се преземе најмногу 20% од содржината на текстот;
  • на крајот од преземениот текст, треба да се објави реченицата „Целиот текст прочитајте го тука“ и да се поврзе (објави) линк до оригиналниот текст во www.akcent.mk
  • насловот на текстот задолжително треба да почне со зборот „АКЦЕНТ.мк“
  • преземање и користење на фотографии и други материјали е со исклучива согласност на уредникот.

2.2 Бесплатно преземање колумни и анализи објавени на www.akcent.mk е забрането, освен во непосреден договор со одговорниот уредник на АКЦЕНТ.мк.

Исклучок за преземање на колумни и анализи е дозволен само ако се објави извадок од колумната или анализата и притоа потребно е:

  • извадокот да биде долг најмногу 10 реда од оригиналната колумна или анализа објавена на АКЦЕНТ.мк.
  • насловот на извадокот задолжително треба да почне со фразата која го содржи името на авторот на колумната или анализата и зборовите „за АКЦЕНТ.мк “
  • на крајот од преземениот текст, треба да се објави реченицата „Целата колумна/анализа прочитајте ја тука“, и да се поврзе (објави) линк до оригиналниот текст во www.akcent.mk

2.3 Не е дозволено копирање, преземање, менување, адаптација или било какво друго користење на содржините без претходно писмено одобрување од одговорниот уредник на АКЦЕНТ.мк..

Преземање на видеа и фотографии е дозволено само во договор со одговорниот уредник на АКЦЕНТ.мк.

Со секое преземање на содржина од АКЦЕНТ.мк спротивно од условите за бесплатно преземање сте согласен да исплатите надомест од:

– 5,000 денари за една содржина и

– 9,000 денари за една колумна или анализа.

За прекршувања на овие услови, издавачот на АКЦЕНТ.мк го овластува својот правен застапник да презема законски мерки спрема прекршителите.

3. Заштита на приватноста и тајност на податоците

Интернет порталот АКЦЕНТ.мк ја почитува приватноста на своите посетители. Податоците на посетителите не се дотапни за трети лица, освен во случаи пропишани со закон.

4. Врски (линкови) до други страници

Некои од линковите на интернет порталот www.akcent.mk водат кон интернет страници и сервиси на други извори на информации. АКЦЕНТ.мк на никаков начин не е одговорна за содржините на тие страници и сервиси.

5. Коментари

Кога посетителите оставаат коментари на овој сајт, Ние ги собираме податоците прикажани во формуларот за коментари, како и IP адресата на посетителот и низа на кориснички агенти на прелистувачот за да ни помогнат во откривањето на спам.

Анонимизиран збор создаден за вашата адреса за е-пошта (исто така, наречен хеш) може да биде испратен до Gravatar за да провериме дали го користете тој сервис. Полисата за приватност на Gravatar е достапна тука: https://automattic.com/privacy/. По одобрувањето на вашиот коментар, вашата профилна слика од Gravatar ќе биде видлива за јавноста во контекст на вашиот коментар.

6. Мултимедија

Доколку прикачувате слики на веб-сајтот, препорачливо е избегнување на прикачување на слики кои содржат информации за локацијата (EXIF GPS). Посетителите на веб-сајтот може да ја преземат сликата и да ги извадат тие податоци од сликите на вашиот веб-сајт.

7. Колачиња

Доколку оставите коментар на нашиот сајт, Вие можете да одлучите да го зачувате вашето име, адреса за е-пошта и веб-сајт во колаче. Ова се користи за ваша погодност да не треба повторно да ги пополнувате вашите податоци кога ќе сакате да објавите друг коментар. Овие колачиња траат една година.

Доколку ја посетете нашата страница за најавување, ние ќе поставиме привремено колаче за да утврдиме дали вашиот прелистувач прифаќа колачиња. Тоа колаче не содржи лични информации и ќе биде отфрлено кога ќе го затворите вашиот прелистувач.

Кога се најавувате, Ние поставуваме неколку колачиња за да ги зачуваме вашите информации за најава и избор на екран(страница). Колачињата за најавување траат 2 дена, а колачињата за опции за екран траат 1 година. Доколку ја изберете опцијата „Запомни ме”, вашето најавување ќе трае две недели. Доколку се одјавите од вашата сметка, колачињата за најава се отстрануваат.

Доколку уредувате или објавите статија, дополнително колаче ќе биде зачувано во вашиот прелистувач. Тоа колаче не вклучува лични податоци и едноставно го означува ID-то на написот кој го имате уредувате. Колачеето истекува после 1 ден.

8. Колку долго ги чуваме вашите податоци

Доколку оставите коментар, коментарот и неговите мета податоци се чуваат на неодредено време. Ова се користи за да можеме автоматски да ги препознаеме и одобриме вашите понатамошни коментари, наместо да ги чуваме за модерирање.

За корисниците кои се регистрираат на нашиот веб-сајт (доколку има такви), ние ги чуваме и личните податоци кои ги внесуваат во својот кориснички профил. Сите корисници може да ги видат, уредат или избришат своите лични податоци во било кое време (освен што не можат да го променат своето корисничко име). Администраторите на веб-сајт, исто така, може да ги видат и променат тие информации.

9. Какви права имате врз вашите податоци

Доколку имате корисничка сметка на овој сајт или сте оставиле коментар, можете да побарате датотека со личните податоци кои ги поседуваме за вас, вклучувајќи ги сите податоци кои ни ги имате доставено. Исто така, можете да побарате бришење на вашите лични податоци. Ова не вклучува податоци кои сме должни да ги зачуваме за административни, правни или безбедносни причини.

Коментарите на посетителите може да бидат прегледани преку сервисот за автоматска спам проверка.