(ВИДЕО) Во Кенија инсталиран првиот соларен систем кој ја трансформира солената вода во вода...

Благодарение на невладината организација „GivePower “ во Кенија беше поставен соларен систем кој што ја трансформира океанската вода, во вода за пиење. Системот ја претвора солента океанска вода во вода за пиење и може...

Скопје повторно руши рекорди по загаденост

Воздухот и вчера вечер беше екстремно загаден во Македонија, особено во Скопје каде едвај се дишеше. Најзагадена скопска населба беше Лисиче каде ПМ 10 честичките се искачија на рекордни 963 микрограми на метар кубен.   Од другите...

Утрово Струмица најзагаден град, а Македонија 12та во светот

Според апликацијата „Мој воздух“, утрово во Македонија најзагаено е во Струмица, па понатаму се Охрид, Куманово и Скопје. Во светски рамки Македонија е на дванаесетто место по загаденост со ПМ10 честички.

Eкологија и климатски промени да стане редовен предмет во училиштата

Младинската организација на ДОМ му предлага на Министерството за образование и наука од наредната учебна година задолжително да се воведе во редовната настава предметот Животна средина и климатски промени. – Во моменти кога светот се...

Еко свест: За да ги постигнеме стандардите во животната средина мора да се вложува...

Изнаоѓање на потребните механизми за формирање национален фонд за животна средина е приоритет на проектот „Зајакнување на улогата на граѓанските организации во донесување на одлуки преку застапување за воспоставување на фонд за животна средина”,...

Екологија: Грешни се податоците за воздухот во Гази Баба, се врши замена на дел...

Податоците од мониторинг станицата за квалитет на амбиенталниот воздух во Гази Баба во текот на изминатите пет часа се невалидни поради замена на потрошен дел, информираат од Министерството за животна средина и просторно планирање. -Министерството...

(ФОТО) Сред бел ден горат гуми на кеј под Кале

Загадувањето на воздухот останува еден од најголемите проблеми. Главниот град секојдневно руши рекорди по загаденост на воздухот. Секојдневно сме сведоци на еколошки инциденти и загадување на воздухот и од фабриките и од несовесни граѓани. Според...

Потребна е промена на нашето управување со отпад ако сакаме да влеземе во ЕУ

За земјите од регионот кои преговарале или започнале преговори за пристапување кон ЕУ, едно од најтешките поглавја е секако Поглавје 27 за животната средина и климатски промени. Ова поглавје вклучува повеќе од 200 правни акти...

Југохром: По 5 години со изгаснати печки можна e доградба на системот за отпрашување

Петта година изминува откако прекина работата на фабриката за производство на феролегури „Југохром“ во тетовско Јегуновце поради неисполнетите обврски за достигнување на А интегрирана еколошка дозвола.  Од раководството најавуваат дека е можно придвижување на...

Доколку воздухот остане загаден на сегашното ниво, луѓето ќе бидат за 50 отсто помалку...

Високото ниво на јаглероден диоксид во атмосферата влијае на намалувањето на интелектуалните способности на луѓето, посочува ново истражување на Универзитетот на Пенсилванија и Колорадо Боулдер и (САД), чии резултати се објавени на интернет-страницата Phys.org. Зголемените...
- Advertisement -

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ИЗБОР НА УРЕДНИКОТ