Додека државната пошта тоне во долгови, приватните прават големи профити

Во поштенскиот бизнис во земјава работат 103 компании. При тоа, само една од нив е во групата на големи, две се водат како средни, додека 81 се микро фирми а 19 се мали. Ова...

Животот после Ковид-19 никогаш повеќе нема да биде ист

Додека целиот свет се подготвуваше за пречек на новата година, никој не очекуваше дека 2020  ќе биде една од потешките години во историјата. Уште на самиот почеток на новата година, по десетици случаи на...

Дали македонското општество е подготвено за „новото” дигитално време?

Дигитализацијата разбрана како примена на дигиталните технологии во секојдневното живеење во светски рамки беше тренд пред Ковид-19 кризата, но доби на интензитет во текот на истата. Пандемиската 2020 година се нарекува game changer или...

Пари анализа: Короната ни го зголеми апетитот, повеќе од 650 милиони евра завршија во...

Корона кризата изгледа ни го зголеми апетитот. Стравот за сопствениот живот, затворени по дома, во карантини и со полициски часови на граѓаните најголемата утеха и разонода им остана трпезата. Податоците говорат за фантастична сума...

Високиот рејтинг на „Дуинг Бизнис“ не значи и голем број на инвестиции

Македонија долги години напредува и високо котира на извештајот на „Дуинг Бизнис“ на Светска банка. Во овој извештај на Светска банка државите се рангираат според условите за започнување и водење бизнис, како што се...

Анализа: Што е ветинг и дали ни е потребен?

Во Македонија во последниов период сме сведоци на разно разни барања и предлози за ветинг на судии, ветинг на носители на јавни функции, проверка на потеклото на имот кај сите функционери и сл. Секоја од...

САГАТА ЗА ПРАВНИОТ ФАКУЛТЕТ – КИЧЕВО

Со жалење и огромно разочарување, еве во предвечерието на новогодишните и божиќни празници кога обичните и нормални смртници ги сумираат резултатите од годината што заминува на личен и професионален план, објавуваме дека дел од...

План за финансирање на забрзан економски раст: 5% стапки на раст на БДП, нови...

Целиот свет гледа на 2021 година како на година на заздравување на економијата. Со спроведувањето на процесот на имунизација и етапно подобрување на епидемиолошката слика, довербата кај инвеститорите и потрошувачите ќе расте, што пак...

Биткоин: Како настанал, кој го измисли и дали ќе исчезне?

Се повеќе и повеќе трговци го прифаќаат биткоинот како платежно средство. Што е тоа што го прави биткоинот или воопшто крипто-валутите, толку интересни? Откако заврши еден од најлошите месеци на берзата на 31 октомври 2008...

Профитот и општествената одговорност на компаниите

Примарна цел на секоја компанија во своето работење и функционирање е остварувањето на поголем профит за своите сопственици. Долго време од појавата на компаниите нивна основна цел беше максимизирање на профитот на сопствениците. Во...
- Advertisement -

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ИЗБОР НА УРЕДНИКОТ