Продолжува градежната експанзија на нови станови:  Непродадени се 6.436 нови станови, а градат уште...

Продолжува големиот интерес на граѓаните за купување на нов стан. Интересот за купување станови кај граѓаните е континуиран. Пад на продажбата на становите не е забележан ниту за време на коронакризата. Податоците на Народната банка...

Дали би инвестирале во компанија за производство на лажно месо?

Брзиот развој на технологијата и технолошките иновации имаа значителен позитивен ефект врз развојот на постоечките индустрии меѓутоа, во исто време создадоа и нови индустрии и сектори кои го привлекоа вниманието на инвеститорите. Од една...

Затворени компании во 2020 година – анализа на македонското стопанство

2020 година ќе биде одбележана по доста тешки моменти и полни со искушенија предизвици кои беа видливи во сите пори на општеството. Надежта дека во блиска иднина  ќе се соочиме со регулирање на кризата...

Додека Македонска пошта трупа долгови, приватна компанија со профит од 1.6 милиони евра

Дваесет компании од поштенската дејност во 2019 година имале приходи од 38,4 милиони евра, добивка од 2 милиони евра и вработувале 2.959 луѓе. Во поштенскиот бизнис во земјава работат 103 компании. При тоа, само една...

Македонија се гуши – „Планот за чист воздух“ далеку од реализација

Загадувањето на воздухот во земјава предизвикува сериозна загриженост поради тоа што граничните вредности, особено оние за концентрациите на суспендирани честички кои се утврдени со цел да се заштити здравјето на луѓето, се надминуваат во...

Се врати во сила Законот за акцизи, бензините и дизелот поевтини за два денари

Од денеска престана да важи Уредбата со законска сила за примена на Законот за акцизите за време на вонредна состојба, со што повторно стапи во сила Законот за акцизи. Тоа придонесе Регулаторната комисија за...

Биткоин: Како настанал, кој го измисли и дали ќе исчезне?

Се повеќе и повеќе трговци го прифаќаат биткоинот како платежно средство. Што е тоа што го прави биткоинот или воопшто крипто-валутите, толку интересни? Откако заврши еден од најлошите месеци на берзата на 31 октомври 2008...

Силјановска – Давкова: Опасноста од авторитарен популизам и тоталитарни тенденции во вонредна состојба

Имав прилика да живеам во хибридна држава, која, како што кажа југословенскиот нобеловец за литература, Иво Андриќ, за Истокот беше Запад, а за Западот – Исток. Себеси се квалификуваше како: демократска, народна, држава на...

Онлајн попис 2021 – Ќе бидеме ли повеќе отколку што сме?

Пописот во Македонија има пособено значење и влијание во општествениот живот на граѓаните, различно од она во многу останати држави, затоа што тој не претставува само голема статистичка операција, чии податоци и овозможуваат на...

Димовски: Катастрофата во буџетот за здравство

▪Во последните 4 години (2017-2020) во Македонија инвестициите што државата ги прави во јавното здравство се помалку од половина од инвестициите во претпоследните 4 години (2013-2016). Односно, во последните четири години државата потрошила средства...
- Advertisement -

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ИЗБОР НА УРЕДНИКОТ