Додека Македонска пошта трупа долгови, приватна компанија со профит од 1.6 милиони евра

Дваесет компании од поштенската дејност во 2019 година имале приходи од 38,4 милиони евра, добивка од 2 милиони евра и вработувале 2.959 луѓе. Во поштенскиот бизнис во земјава работат 103 компании. При тоа, само една...

Од 6.700 лица заболени од рак во државава на годишно ниво, само половина ја...

Од скоро 6.700 лица заболени од Просечно во Република Македонија во периодот 2010-2019 нови случаи на ниво на година има 6694, односно на 100 000 население има 323 случаи, 55% од случаите се мажи додека...

Македонија се гуши – „Планот за чист воздух“ далеку од реализација

Загадувањето на воздухот во земјава предизвикува сериозна загриженост поради тоа што граничните вредности, особено оние за концентрациите на суспендирани честички кои се утврдени со цел да се заштити здравјето на луѓето, се надминуваат во...

Македонија старее: Имаме повеќе починати од новородени

Населението во светот се побрзо старее и оваа демографска транзиција влијае врз скоро сите аспекти на општеството. Стареењето на популацијата, само по себе наметнува голем број квалитативни и  квантитативни здравствени ,економски и социјални проблеми. Луѓето...

Онлајн попис 2021 – Ќе бидеме ли повеќе отколку што сме?

Пописот во Македонија има пособено значење и влијание во општествениот живот на граѓаните, различно од она во многу останати држави, затоа што тој не претставува само голема статистичка операција, чии податоци и овозможуваат на...

Димовски: Бугарија е иста со Грција, потребна е јасна државна позиција

Илија Димовски, поранешниот пратеник од ВМРО-ДПМНЕ преку фејсбук статус пишува за ситуацијата и односите што ги имаме со соседите, конкретно Бугарија - за македонскиот јазик, за Илинден, за македонците... Тој во својот статус пишува: "Бугарија...

Димовски: Катастрофата во буџетот за здравство

▪Во последните 4 години (2017-2020) во Македонија инвестициите што државата ги прави во јавното здравство се помалку од половина од инвестициите во претпоследните 4 години (2013-2016). Односно, во последните четири години државата потрошила средства...

Анализа на Андоновски: Предизборна победа на „новиот“ американски дипломатски пристап

Вчерашниот договор за „економска нормализација“ на односите меѓу Белград и Приштина е уште еден од дипломатските успеси кои се планирани како ПР „зачин“ во предизборната кампања за втор мандат на американскиот претседател Доналд Трамп....

Продолжува градежната експанзија на нови станови:  Непродадени се 6.436 нови станови, а градат уште...

Продолжува големиот интерес на граѓаните за купување на нов стан. Интересот за купување станови кај граѓаните е континуиран. Пад на продажбата на становите не е забележан ниту за време на коронакризата. Податоците на Народната банка...

Силјановска – Давкова: Опасноста од авторитарен популизам и тоталитарни тенденции во вонредна состојба

Имав прилика да живеам во хибридна држава, која, како што кажа југословенскиот нобеловец за литература, Иво Андриќ, за Истокот беше Запад, а за Западот – Исток. Себеси се квалификуваше како: демократска, народна, држава на...
- Advertisement -

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ИЗБОР НА УРЕДНИКОТ