Естонскиот премиер си поднесе оставка поради корупциски скандал 

Јури Ратас, естонскиот премиер и шеф на Центристичката партија, поднесе оставка, ставајќи крај на сегашната коалициска влада по вчерашното објавување на јавното обвинителство на Естонија дека се сомнева во партијата за криминална вмешаност во случај на корупција.

На 12 јануари, Јавното обвинителство објави дека се сомнева дека партијата и пет лица, вклучително и генералниот секретар на партијата, Михаил Корб, биле вклучени во случај на корупција, при што беа приведени четири лица за доделување државен заем за градежен проект

Естонскиот премиер Јури Ратас ја објави својата оставка поради обвинувањата за корупција против неговата Центристичка партија, велејќи дека сака да преземе политичка одговорност и да дозволи расветлување на обвинувањата, јави ДПА.

„Во политиката на решавање на тешки ситуации, треба да се направи многу тежок избор“, напиша тој на Фејсбук. „Во сегашната ситуација, водејќи се од моите вредности, решив да се повлечам од функцијата премиер. Оваа одлука беше донесена по консултација со раководството и со парламентарната група на Центристичката партија, како и со моите најблиски колеги. Различни. решенијата се чинеа можни, но само едно е правилно “, рече Ратас.

Судските власти во земјата започнаа истрага за доделување државен заем на градежниот проект Порто Франко. Вчера беа приведени четири лица. Осомничените се генералниот секретар на центристичката партија на Естонија, советник на министерот за финансии и компанија за недвижнини, донатор на партијата. Сепак, јавниот обвинител Таави Перн изјави дека нема причина да се верува дека самиот Ратас знае нешто за тоа што се случува.

Poliitikas tuleb keeruliste olukordade lahendamiseks teha väga raskeid valikuid. Tegin täna väärtuspõhise otsuse astuda…

Posted by Jüri Ratas on Tuesday, January 12, 2021