Сите знаеме дека исхраната игра многу важна улога во здравјето. Како што знаеме, прекумерното внесување на шеќер, масна и таканаречена брза храна, лошо влијае на здравјето, додека одредена храна има многу моќен ефект врз нашето тело.
Познатиот руски ТВ водител и лекар Александар Мијасников рече што луѓето можат да променат во исхраната со цел да се спречи развојот на онколошки заболувања.
Тој посочи дека консумирањето на црн дроб на треска, харинга, јајца и млеко значително го намалува ризикот од рак, а клучот е во витаминот Д што го содржи оваа храна.
Мјасников објасни дека 100 грама треска црн дроб содржи околу 1000 проценти од дневната норма на витамин Д, 100 грама харинга содржи 300 проценти, а едно пилешко јајце содржи 22 проценти.
Лекарот вели дека витаминот Д го намалува ризикот од развој на разни видови рак, вклучувајќи рак на дебелото црево и дојка, кои стануваат се почести. Сепак, тој предупредува дека не е паметно да се претерува со внесувањето на витамин Д, бидејќи вишок во организмот може да предизвика рак на простата, што, како што вели, го покажале бројни истражувања.
Покрај храната што ја споменува Мјасников, витаминот Д се внесува и при изложување на сончевите зраци, а го има и во црниот дроб, масната риба, путерот, печурките.