30 грама семки од тиква содржат околу 150 калории, 15 грама здрави масти и 8-10 грама растителни протеини. „РИА Новости“ раскажува какви други придобивки има семето од тиква и како да ги вклучиме во нашето мени.
Семките од тиква се богати со минерали
Тие содржат големи количини на магнезиум, манган, бакар, цинк и железо. Магнезиумот го подобрува расположението и спиењето. Манганот е важен за производство на колаген, така што без него нема да имате здрава кожа и коски. Бакарот обезбедува енергија, а железото помага во доставувањето кислород до клетките. Цинкот го одржува имунитетот, убавината на кожата и острината на видот.
Само една порција семки од тиква ви овозможува од 14 до 42% од дневната потреба од овие хранливи материи.
Тие се богати со антиоксиданти
Имено, каротеноидите и витаминот Е. Антиоксидансите го олеснуваат воспалението во организмот и со тоа спречуваат болести. Семките од тиква се богати со здрави масти. Тие се еден од најдобрите растителни извори на омега-3 масни киселини. Тие го штитат телото од срцеви заболувања, го намалуваат ризикот од стврднување на артериите и исто така го намалуваат воспалението.
Семките од тиква помагаат во контролата на шеќерот во крвта Студиите покажуваат дека овој производ помага во спречување на развој на дијабетес тип 2 и го намалува ризикот од компликации. Ова се должи на фактот дека семето ја подобрува регулацијата на инсулинот и ги штити органите од ефектите на болеста.
Семето од тиква исто така ќе ви помогне во имунитетот
Тие му помагаат на телото да се бори против бактериите и вирусите, но обично за разлика од другите корисни ореви не предизвикуваат алергии или нетолеранција. Можете да посипете семе од тиква на скоро секое јадење – од овесна каша до колачи и салати. Можете да ги додадете сурови во коктели, јогурт, житарици, десерти. Само не обидувајте да ги загреете – корисните материи во нив се намалуваат со високи температури.