Дали би инвестирале во компанија за производство на лажно месо?

Брзиот развој на технологијата и технолошките иновации имаа значителен позитивен ефект врз развојот на постоечките индустрии меѓутоа, во исто време создадоа и нови индустрии и сектори кои го привлекоа вниманието на инвеститорите. Од една страна технологијатa иницираше промени во навиките за купување и исто така целосно го смени начинот на кој што потрошувачите купуваат одредени производи и услуги. Од друга страна, промените во барањата и навиките на потрошувачите се исто така едни од поважните фактори кои создадоа можности за развој на нови индустрии и соодветно развој на нови компании.

Можеби еден од најочигледните примери е компанијата Амазон која во целост го проемни начинот на продажба, купување и дистрибуција на различни видови на производи. Развојот и популизирањето на блокчаин технологијата е исто така уште еден пример преку кој може да се види влијанието на технологијата за проширување на можностите за инвестирање. Сите се добро запознаени со Биткоинот како и пазарот на крипто валути кој постепено се разви во последните две декади.

Зборувајќи за развојот на новите индустрии задолжително треба да се наведат индустриите кои се развиваат како резултат на промените во навиките за исхрана. Една таква индустрија е индустријата за производство на алтернативи за месо и месни производи за кои секојдневно се зголемува побарувачката.  Секако, оваа индустрија може да биде посебно атрактивна за инвеститорите бидејќи има голем потенцијал за развој и соодветно нуди можности за голема заработка на долг рок.

Една од најпознатите компании кои се занимаваат со производство на алтернативно (лажно) месо е компанијата Бијонд мит (Beyond meat) која е основана во 2009 година во САД.

И покрај тоа што оваа компанија кај нас е со сигурност непозната за поголем дел од читателите, Бијонд Мит е компанија чии што производи се популарни во САД. Компанијата произведува растителни хамбургери, колбасици, телешко и пилешко месо кои имаат за цел да ги имитираат карактеристиките на вистинското месо. Во Јануари 2021 година, компанијата има пазарна капитализација од 9.95 милијарди долари и има пријавено приходи од приближно 300 милиони долари за 2019 година.

Акциите на компанијата се достапни за тргување од Мај 2019 година на берзата во Њујорк и во релативно краток период вредноста на компанијата бележи значителен раст. На денот на првичната котација на берзата акцијата на Бијонд Мит била дефинирана на 25 долари за акција. Меѓутоа, до крајот на сесијата за тргување акцијата се тргувала по цена од 65 долари. Во наредниот период цената на акцијата бележи значителни промени кои содаваат бројни можности за инвеститорите и другите учесници.

Целиот текст можете да го прочитате на Пари.