Најдобрите рецепти за зимница претставуваат вистинска радост во студените денови!
Слатко од слива е многу популарно на Балканот, а со еден трик ќе биде уште послатко, неодоливо и сливите ќе останат цврсти.
Прочитајте како да ја направите оваа вкусна зимница!
Состојки:
2 килограми сливи
1 килограм шеќер
2 лимони
Ванилин шеќер
Две кесички сода бикарбона
Вода
Подготовка:
Изберете сливи кои не се премногу меки, измијте ги, излупете ги и извадете ги голушките. Наполнете голем сад со вода и растворете сода бикарбона, а потоа оставете ги сливите внатре околу половина час. Извадете ги и исплакнете ги добро. Ова ќе им овозможи на сливите да останат цврсти и да не дозволат да се претворат во џем.
Во големо тенџере, разредете го шеќерот во две чаши вода и кога ќе се раствори, додадете го овошјето. Вриете на средна температура околу половина час, отстранувајќи ја пената доколку е потребно, ако е готово. Не мешајте премногу, овошјето ќе ја изгуби својата убава текстура и ќе имате повеќе меурчиња и пена. Непосредно пред крајот, додадете ги прстените од лимон и оставете да врие уште десет минути. Истурете ги во стерилизирани тегли и чувајте ги на ладно и темно место.