Скандал со Гал Гадот, сакаат црна актерка за улогата на Клеопатра

Улогата на познатата древна египетска кралица треба да ја игра израелската актерка Гал Гадот, позната по нејзините холивудски инкарнации во „Жената чудо“.

Објавувањето доведе до скандал на социјалните мрежи, а некои тврдеа дека филмот е уште една емана на „белата културна доминација“, каде белите актери портретираат луѓе во боја.

Многумина тврдат дека наместо Гадот улогата треба да и биде доверена на арапска или африканска актерка.

Пред Гал Гадот, последната кралица на Египет ја играа: Вивијан Ли (Цезар и Клеопатра, 1945), Софија Лорен (Две ноќ со Клеопатра, 1954), Моника Белучи (Астерикс и Обеликс: Мисијата на Клеопатра). 2002) и други. За најдобар лик се смета оној на Елизабет Тејлор во претставата „Клеопатра“ (1963) од Џозеф Лео Манкевич.

Клеопатра потекнува од античко грчко семејство на владетели – династија Птоломеј. Таа е родена во Египет во 69 година п.н.е. и владеела со кралството Египет кога тоа било сателит на Рим. Самата Гадот е продуцент на филмот.

Скандалот е одраз на растечката дебата во Холивуд за кастинг и идентитет и дали актерите треба да играат ликови од различни етнички групи.

Писателот Џејмс Хол рече дека верува оти режисерите треба да најдат африканска актерка за улогата на Клеопатра, без оглед на нејзината раса.

Американскиот писател Морган Џинкинс на Твитер напиша дека Клеопатра треба да ја игра некој „потемен од кафеава вреќа рециклирана хартија“, бидејќи тоа би било „историски поточно“.

Други корисници на социјалните мрежи тврдат дека Клеопатра има грчко или македонско потекло отколку арапско или африканско потекло.