6 намирници што го намалуваат високиот крвен притисок

За да се избегне висок крвен притисок, треба да се јаде храна со мал процент на сол. Нутриционистите предупредуваат дека со високиот крвен притисок треба да се бори со три моќни минерали: калциум, магнезиум и калиум.

Овие седум храни се богати со калциум, магнезиум и калиум, кои природно го намалуваат високиот крвен притисок.

1. Бел грав

Гравот содржи значителна количина на калциум, магнезиум и калиум, што има корисен ефект врз намалувањето на крвниот притисок. Можете да јадете грав во форма на чорби,  да го додадете во салати или да подготвите пире.

2. Обичен јогурт

Овој млечен производ е одличен извор на калциум и други минерали кои имаат позитивен ефект врз здравјето на луѓето. Започнете го денот со јогурт, но исто така искористете го за да подготвите нискокалорични преливи за салата и јадења со месо.

3. Киви

Покрај тоа што се богати со витамин Ц, кивите ќе помогнат во намалување на крвниот притисок. Најдобро е да се јадат свежи.

4. Праски

Праските се омилено летно освежување за многумина. Добро е да се знае дека тие содржат многу хранливи витамини и минерали кои се добри за здравјето на луѓето. Најдобро е да ги јадете свежи или да направите колачи од нив.

5. Банани

Со една банана со средна големина, ќе исполнат 12 проценти од дневните потреби за калиум. Ова егзотично овошје е одличен сојузник во борбата против стресот. Најдобро од сè, Кога бананата станува темна и презреена, не мора да ја фрлате. Замрзнете ја во замрзнувач и од тоа направете ладен десерт.

6. Брокула

Сто грама брокула ќе задоволи 6 проценти од вашите дневни потреби за калциум, 8 проценти за магнезиум и 14 проценти за калиум. Овој зеленчук е исто така богат со антиоксиданти кои го зачувуваат здравјето, па затоа дефинитивно треба да се вклучи во менито што е можно почесто.