ЕСМ ќе набави сопствена механизација за ископ на јаглен и јаловина во РЕК Битола

19 милиони евра, како дел од добивката на Електрани на Северна Македонија, оваа година, ќе биде инвестиран за набавка на помошна механизација за РЕК Битола за ископ на јаглен, истакна претседателот на Владата, Зоран...

Владата демантира дека во земјата се увезува и се согорува опасен отпад

Во врска со дезинформациите за увоз, складирање и согорување на опасен отпад во државата и поврзаноста со квалитeтот на воздухот, особено во врска со дезинформациите за согорување опасен отпад во Цементарница Усје, Владата на...

21,9 проценти од населението во Македонија се сиромашни

Државниот завод за статистика вчера ги објави податоците за степенот на сиромаштија во државава за 2018 година. Државниот завод за статистика врз основа на податоците од Анкетата за приходите и условите за живеење, која се...

Стапката на сиромашни лица во Македонија е 21.9.%

Државниот завод за статистика врз основа на податоците од Анкетата за приходите и условите за живеење, која се спроведува во согласност со препораките на Европската Унија, ги пресмета лаекенските индикатори за сиромаштија за 2018...

Пазарџиите со штрајк ги бараа своите права, а добија одговор „крадете и вие“

На вчерашниот протест на пазарџиите некои од трговците на Зелениот пазар во Скопје ги напуштија местата каде што работат и излегоа на штрајк. Причината е покачувањето на цената за кирија на тезгите. Наместо 250 денари...

Потпишан договор за странска инвестиција со најголемата софтверска компанија од Бугарија

Најголемата софтверска компанија од Република Бугарија, „Скејл Фокус“, во наредните 5 години е подготвена да инвестира околу 45 милиони евра, и тоа повеќе од 34 милиони евра во плати за повеќе од 300 работни...

Која земја колку автопат има во регионов

Кој колку автопати има во регионот? Автопатот претставува највисока сообраќајна класа на патишта, а нивното присуство и вмрежување е значаен показател за развојот на една земја. Ако ја погледнеме ситуацијата во регионот на Западен Балкан, можеме...

Топ три највисоки просечни плати во државата, програмерите убедливо на врвот

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во октомври изнесувала 25.726 денари, што е зголемување за 3,7 проценти во однос на истиот месец лани, објави Државниот завод за статистика. Бруто-платата пак изнесувала 38.227 денари и е...

Колемишевски: Со новите мерки на Владата основање фирма со само 1 евро

Владата на СДСМ донесе измени на законот за трговски друштва и сега ќе може да се основа фирма со само 1 евро, истакна на трибината Агенда Иноватива 20-24, во организација на СДСМ, заменикот министер...

Владата го купува делот во АД ГА-МА

Владата на Република Македонија, во рамките на продолжението на работата на 171 редовна седница, вчера ја усвои Одлуката за одобрување на средства од Буџетот на Република Македонија за 2019 година за купување на делот...

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ИЗБОР НА УРЕДНИКОТ

- Advertisement -