Во океаните завршиле 1.56 милијарди заштитни маски, потребни се 450 години за да се...

Се проценува дека во океаните ширум светот, годинава поради пандемијата, завршиле 1.56 милијарди заштитни маски, што остава сериозни последици врз морските животни и растенија, се вели во извештајот на невладината организација „Океаните на Азија“,...

МЖСПП: Можни се прекини на податоците за квалитетот на воздухот од мерните станици

Министерството за животна средина и просторно планирање информира дека можни се прекини во достапноста на податоците од мерењата на одредени загадувачки параметри во Автоматските мерни станици за квалитетот на воздух.  Како што информираат од министерството...

ОН: Глобалните температури во светот ќе се зголемат за 3 степени Целзиусови 

Се очекува до крајот на векот температурите во светот да се зголемат за 3 степени Целзиусови и покрај годинашниот пад на емисиите поради пандемијата и ветувањата од земјите за намалување на загадувањето, предупредуваат ОН. Во...

Британската амбасада во Македонија по повод 5 години од Договорот од Париз – остануваме...

Британската амбасадорка Рејчел Галовеј денес одржа состанок по повод 5-годишнината од Договорот од Париз, пред Самитот за климатски амбиции кој ќе се одржи виртуелно на 12 декември 2020 година. Министерот за животна средина и просторно...

Усвоени предлозите и изменувањата на 8-те закони од областа животна средина

На вчерашната седница на Владата на Република Северна Македонија, беа утврдени предлозите за измени и дополнувања на Министерството за животна средина и просторно планирање во поглед на 8 закони од областа животна средина, и...

Нивото на Охридското езеро под дозволениот минимум, а никој не превзема ништо

Нивото на Охридското езеро и понатаму продолжува да опаѓа.Според табелата на ЕСМ водостојот денеска е на 693,08 м.н.в или 2 сантиметри под минимално дозволената кота. Грешката велат хидробиолозите е во тоа што се дозволи...

Во Гази Баба не се диши: Измерени 1000 ПМ 10 честички или 20 пати...

Големо ниво на ПМ10 честички во воздухот е забележано во општина Гази Баба. Денес се измерени дури 1000 микрограми на метар кубен ПМ 10 честички или над 20 пати повеќе од дозволеното ниво. Загадениот воздух...

Нуредини издаде наредба за итно спроведување на брзите мерки во Русино

По иницијатива на министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини, на владината седница на 1 декември 2020г. се усвои Заклучокот по кој министерот Нуредини издаде Наредба на Центарот за развој на Полошкиот...

МЖСПП достави до Владата Акциски план за надминување на состојбите со намалениот водостој на...

Министерството за животна средина и просторно планирање на 25-та Седница на Владата на РСМ одржана на 1 декември достави Анализа и Акциски план за Преспанското Езеро, која беше подготвена од Експертската работна група (ЕРГ)...

Инспекциските служби во Скопје заеднички ќе делуваат заради заштита на животната средина

Градоначалникот Петре Шилегов и градоначалниците на 10-те скопски општини денеска потпишаа меморандум за соработка за заедничко вршење на надлежностите во делот на инспекцијата. - Од денеска, за комуналниот ред и животната средина во Скопје повеќе...
- Advertisement -

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ИЗБОР НА УРЕДНИКОТ