Лани во Македонија влегле 1.140 контејнери со странски отпад?

Додека македонските граѓани се гушат од енормното загадување, на површина исплива афера, која безмалку ја става Македонија во друштвото на европската еко- мафија. Се дозна дека во депонијата Дрисла требало да стигне странски отпад,...

Се чистеше отпадот долж булеварот „Словенија” во Бутел

Акција за собирање на отпадот долж булеварот „Словенија” спроведе денеска општина Бутел во соработка со основците од општинските училишта. Во иднина како општина заедно со опшествено одговорните компани и планираме бројни еко акции за зачувување...

Царовска на децата им порача дека ѓубрето е за во канта

Она што денеска го правите со промоција на екологијата во предучилишното образование можеби е мала интервенција во една градинка, но е голем влог во заедниците и во иднината. Ова треба да биде поттик ваквите...

Eкологија и климатски промени да стане редовен предмет во училиштата

Младинската организација на ДОМ му предлага на Министерството за образование и наука од наредната учебна година задолжително да се воведе во редовната настава предметот Животна средина и климатски промени. – Во моменти кога светот се...

СЕКОЈ ГРАЃАНИН ПО ЕДНО ДРВО: Екологистите имаат идеја за почист воздух

Ако сите жители на Македонија засадат макар по едно дрвце, за неколку години ќе се види ефектот и ќе имаме почист воздух. Матеј Гогоски, екологист од Струга вели дека околу два милиони садници би помогнале...

Екологија: Грешни се податоците за воздухот во Гази Баба, се врши замена на дел...

Податоците од мониторинг станицата за квалитет на амбиенталниот воздух во Гази Баба во текот на изминатите пет часа се невалидни поради замена на потрошен дел, информираат од Министерството за животна средина и просторно планирање. -Министерството...

Нова иницијатива за геолошки истражувања на Кожув: Екологистите се противат на новата игра за...

Барањето што министерството за економија  го доставило до  општините Кавадарци и Гевгелија, општинските совети  повторно да дадат мислење за геолошки истражувања на планината Кожув,  ги разгневи  екологистите од здружението „Спас за Гевгелија“. Тие алармираат...

Владата го спасува Охридското езеро со акциски план без податоци од Струга и со...

Мораториумот е фарса а Акцискиот план, во формата во која е изготвен, е срамно да се испрати до организација како УНЕСКО, сметаат дел од невладините организации. Екологистите со многу забелешки за содржината на владиниот...

Пендаровски: Да се инвестира во образованието за подигнување на свеста за екологијата!

Да се инвестира во образованието со цел учениците во основно и средно образование да добијат интегрирано еколошко образование за заштита на животната средина. Ова на конференцијата „Климатска акција: Да се спречува и да се...
- Advertisement -

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ИЗБОР НА УРЕДНИКОТ