Затворени компании во 2020 година – анализа на македонското стопанство

2020 година ќе биде одбележана по доста тешки моменти и полни со искушенија предизвици кои беа видливи во сите пори на општеството. Надежта дека во блиска иднина  ќе се соочиме со регулирање на кризата...

Биткоин: Како настанал, кој го измисли и дали ќе исчезне?

Се повеќе и повеќе трговци го прифаќаат биткоинот како платежно средство. Што е тоа што го прави биткоинот или воопшто крипто-валутите, толку интересни? Откако заврши еден од најлошите месеци на берзата на 31 октомври 2008...

Додека државната пошта тоне во долгови, приватните прават големи профити

Во поштенскиот бизнис во земјава работат 103 компании. При тоа, само една од нив е во групата на големи, две се водат како средни, додека 81 се микро фирми а 19 се мали. Ова...

Онлајн попис 2021 – Ќе бидеме ли повеќе отколку што сме?

Пописот во Македонија има пособено значење и влијание во општествениот живот на граѓаните, различно од она во многу останати држави, затоа што тој не претставува само голема статистичка операција, чии податоци и овозможуваат на...

Каков попис нѐ очекува, ќе бидеме ли држава со 3 милиони жители?

Ѕѕѕрн...ѕѕѕррн!! Кој е!? Јас сум вашиот попишувач, дојдов да ви земам податоци за пописот. Ама не може да те примиме дома, заразени сме со коронавирусот. Ако, ако, не е проблем, јас ќе стојам тука...

Животот после Ковид-19 никогаш повеќе нема да биде ист

Додека целиот свет се подготвуваше за пречек на новата година, никој не очекуваше дека 2020  ќе биде една од потешките години во историјата. Уште на самиот почеток на новата година, по десетици случаи на...

Анализа: Што предвидува Законот за укинување на лустрацијата – ретроспектива на лустрацијата во Македонија

На 24 декември 2019 година, Владата на Република Македонија го усвои предлог законот за огласување ништовност и поништување на правни акти, дејствија, мерки и правни последици од постапките за лустрација и го достави до...

Загадувањето на воздухот е оружје за масовно уништување! Кој ракува со оружјето во Македонија?

Колку луѓето се свесни за загадувањето на воздухот? Граѓаните се свесни за степенот на загадување на воздухот во државава, а можеме да видиме од сѐ почестите протести или петиции, зголемениот број на вести по медиумите,...

Анализа: Што е ветинг и дали ни е потребен?

Во Македонија во последниов период сме сведоци на разно разни барања и предлози за ветинг на судии, ветинг на носители на јавни функции, проверка на потеклото на имот кај сите функционери и сл. Секоја од...

САГАТА ЗА ПРАВНИОТ ФАКУЛТЕТ – КИЧЕВО

Со жалење и огромно разочарување, еве во предвечерието на новогодишните и божиќни празници кога обичните и нормални смртници ги сумираат резултатите од годината што заминува на личен и професионален план, објавуваме дека дел од...
- Advertisement -

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ИЗБОР НА УРЕДНИКОТ