Како се прави „златно млеко“ и за што е корисно

Пијалокт од куркума, познат како „златно млеко“, се здоби со голема популарност ширум светот поради неговиот убав вкус, смирувачки ефект и бројните здравствени придобивки што ги носи со себе познатиот жолт зачин.

Кралицата на индиската кујна, куркумата, е специфична за неговата карактеристична жолта боја што им ја дава на садовите и пријатен вкус, а во последно време се повеќе се користи за да се направи пијалок наречен „златно млеко“. Тоа е комбинација на куркума и млеко и други зачини, што ни дава благ пијалок со интересен изглед, па токму затоа е така именуван.

Редовното консумирање куркума, без разлика дали е преку храна, супи или пијалоци, е добро за варењето, имунолошкиот систем, го поддржува правилното функционирање на црниот дроб, е добро за кожата и е поврзано со разни здравствени придобивки. Иако не е „волшебна напивка“ и не треба да се користи за лекување на болести, златното млеко може да биде одличен додаток на вашата дневна рутина, особено во студените денови кога вирусите демнат од сите страни, бидејќи куркумата е богата со антиоксиданти и може да има и антибактериски ефекти.

Како се прави

Состојки:

1 чаша млеко по ваш избор

1/2 лажичка куркума

1/2 лажичка цимет

1/8 лажичка ѓумбир

Прстофат црн пипер

1-2 лажички мед

Ставете ги сите состојки во тава или тенџере и загревајте на шпоретот, мешајќи постојано, но внимавајте да не зоврие. Истурете во чаша по ваш избор и пијте веднаш додека е топло.

Златното млеко е добра замена за кафе, па затоа се препорачува за луѓе кои сакаат да го намалат внесот на кофеин. Иако може да се пие во текот на денот, тој е особено популарен во вечерните часови, пред спиење, бидејќи е идеален вечерен пијалок заради неговиот смирувачки ефект.