Совети од врвни готвачи за готвење на совршени тестенини

Овие стручни совети ќе ви помогнат да ги направите вашите тестенини совршени во секое време.

„Reader’s Digest“ зборуваше со двајца познати готвачи од Њујорк и Лас Вегас, кои се познати по тоа што прават совршени тестенини. Тие откриваат што треба да избегнувате при подготовка на тестенини:

Не ја солите водата

Треба да ја посолувате водата секој пат. Околу една лажица сол на три литри вода. Солта се додава во вода за да се подобри вкусот на тестенините.

Додадавате малку маслиново масло во водата додека готвите

Маслото не е потребно и ќе ги направи тестенините гумени. И покрај она што сите мислат, скоро сите готвачи со тестенини се согласуваат за ова.

Темелно ја извривате водата од тестенините

Не треба да ги исцедите тестенините целосно. Водата во која се готват тестенините ќе додаде свиленкаста текстура во сосот за тестенини. Само кратко вметнете ги тестенините во цедилка и потоа пренесете ги во садот.

Ги плакнете готвените тестенини

Ова е една од најголемите грешки при готвење тестенини. Скробот додава свиленкаста текстура на вашиот сос. Со миење на тестенините го вадите скробот што им помага на сосовите да се поврзат со зготвените тестенини.

Одвојувате дел од водата во која се готват тестенините за готвење на сосот

Готвачите се поделени околу ова. Еден од готвачите вели: Ако вашиот сос е премногу тежок, тогаш да. Сепак, тестенините сè уште задржуваат малку вода, која треба да биде доволна за сосот. Додека другиот готвач советува дека тоа не треба да се направи и дека сосот треба да биде полн со вкус, без потреба да се додаде водата во која се готват тестенините.

Користите само сушени тестенини

Пакуваните (суви) тестенини се добри за салатите со тестенини, инаку секогаш обидете се да користите свежи. Разликата е како ден и ноќ, тврди еден од готвачите. Друг вели дека можете да ги користите свежо додека се достапни, но треба да се сервираат веднаш. Сувите тестенини ќе го направат варањето во стомакот малку полесно.

Замрзнувате преостанати тестенини

Добра идеја е да замрзнете свежи тестенини, но никогаш не ги одмрзнувајте пред да готвите. Треба да ги готвите замрзнати, бидејќи така нема да ја забележите разликата. Но, ако еднаш ги одмрзнете, фрлете ги. Другиот готвач вели дека не треба да го сторите тоа.

Ги готвите премногу долго

Идеално, вашите тестенини треба да бидат ал денти или цврсти и да не се расипуваат. Меѓутоа, ако ги преваривте, постои начин да ги зачувате. Истегнете ги тестенините и исплакнете го со ладна вода (ова е единствениот пат кога можете да ги исплакнете тестенините со ладна вода). Пржете го кратко на шпоретот со малку маслиново масло за да ги направите крцкави.

Вашите тестенини и сос не се согласуваат

Текстурата на одредени сосови подобро одговара на одредени тестенини, затоа имајте го предвид тоа.

Широките и рамни тестенини одат добро со кремасти сосови, додека потенката верзија на тестенините подобро се вклопува со полесните сосови, додека фарфале и фусили се подобри со покомплексните сосови, а равиолите треба да се сервираат со поедноставни сосови.

Не ги мешате тестенините додека ги готвите

Мислите дека готвењето тестенини е лесно – само фрлете ги во тенџере и заборавете на десет минути? Да, тоа е едноставно, но не можете сосема да ги заборавите. Без мешање на тестенините, тие ќе бидат испреплетени. Промешајте ги тестенините веднаш штом ќе ги ставите во врела вода и повторно промешајте ги за една минута.