За 2017 година највалкани со пестициди се јагодите.
Секоја година, Работната група на САД за животна средина прави список со 12 најзагадени со остатоци од пестициди.Списокот се заснова на 48 видови овошје и зеленчук испитани од Министерството за земјоделство на САД.
Пред 2017 г. откриени се остатоци од 178 пестициди пронајдени во тестираната храна. Најмалку 70% од нив содржат само еден пестицид. Тој пестицид останува и покрај доброто миење на зеленчукот или овошјето.
Обратно на од ова е чисто семејство на намирници- список на 15 најмалку загадени јадења.
Кој е ризикот?
Пестицидите се биолошко оружје. Тие убиваат семе од плевел, инсекти, габи, глодари и други растителни штетници. И без штетници, културата расте побрзо и пообилно. И покрај тоа што служи како храна за луѓето, оваа жетва за нив воопшто не е безвредна. Во зависност од почетната доза, пестицидите предизвикуваат рак, навредувајќи ги нервните, единечни и имуните системи и белите дробови. Тие исто така ја навредуваат природата со тоа што се чуваат во екосистемите.
Особено чувствителни на остатоци од пестициди во храната се деца до 18 години, бидејќи нивниот метаболизам се разликува од оној кај возрасните.
Според Работната група, првите 5 од групата на најзагадени за 2017 година со пестициди се:
Јагоди – повеќето обоени примероци содржат големи дози од 12 пестициди. Тоа е хемиски коктел!
Спанаќ – Содржи двојно поголема количина на пестициди по единица тежина на сите тестирани храна.
Нектарини – Тие имаат текстура да бидат апсорбирани пестициди како сунѓери. Во списокот на работната група за 2012 година нектарините беа првите што станаа најзагадена храна во 2017 година со две места долу.
Јаболка – беа на прво место сега се на четвртото место, што сепак е добро.
Праски – Бидејќи нектарините апсорбираат пестициди. Тие содржат 62 пестициди, бидејќи 8 од нив се веројатно канцерогени, 24 нарушуваат хормонална рамнотежа и 9 репродуктивни токсини.
Остатокот од оваа група се круши, цреши, грозје, домати, пиперки и компири.
Органската, локално растена храна, гарантира дека не се користат ѓубрива и пестициди. Затоа е поскапа. Како и да е, растењето, исто така, бара повеќе напор и поинтензивна обработка на почвата, поголеми области и построга инспекција и овластување.