Составивме список од шест зеленчуци кои обезбедуваат најмногу протеини за вашиот организам.
1. Соја
Со повеќе протеини од која било друга сорта на грав, зготвената соја има околу 28 грама по чаша, приближно количеството протеини што може да се најде во 150 грама пилешко.
Послужување соја содржи и 17 грама јаглехидрати и 15 грама масти, од кои 58 проценти се есенцијални масни киселини. Нерастворливите влакна во сојата го подобруваат здравјето на дигестивниот систем, додека незаситените масти го подобруваат кардиоваскуларото здравје.
Содржина на протеини: 28,6 g за чаша (варена)
2. Леќа
Кога станува збор за мешунките, леќата е меѓу победниците. Таа содржи околу 18 грама протеини по чаша кога се готви, или 230 калории во порција, таа е одлична за секој што внимава на внесот на калории.
Леќата е исто така одличен извор на диетални влакна и содржи голема количина на микрохранливи материи, тиамин, фосфор и железо. Може да ја користите во ладна салата, во супа и др.
Содржина на протеини: 17,9 g за чаша (варена)
3. Брокула
Честопати се смета за гарнир во придружба на говедско или пилешко, една чаша сецкана брокула има 2,6 грама протеини самостојно. Една чаша од овие зелени цвеќиња обезбедува и над 100 проценти од вашата дневна потреба за витамини Ц и К.
Брокулата е исто така добар извор на фолати, уште еден важен витамин за кој се покажа дека го намалува ризикот од одредени видови на рак.
Содржина на протеини: 2,6 грама по чаша
4. Грашок
Грашок содржи нешто помалку од 9 грама протеини по чаша. Тој исто така е добар извор на витамин А, Ц, тиамин, фосфор и железо. Покрај тоа, дарежливите количини на витами Б кои се наоѓаат во грашок можат да помогнат во намалувањето на ризикот од срцеви заболувања.
Секоја порција содржи и 5,5 грама влакна.
Содржина на протеини: 8,6 g на една чаша
5. Аспарагус
Покрај тоа што е диуретик, аспарагусот се смета за богат со протеини. Само 100 грама аспарагус содржи 2,4 грама протеини. Аспарагусот е исто така број еден растителен извор на витамин К, како и добар извор на калиум и антиоксиданти.
Содржина на протеини: 2,4 грама протеини на 100 грама
6. Семки од тиква
Печење на семки од тиква обезбедува добра алтернатива за закуска, но дали знаевте дека само 30 грама семки обезбедуваат повеќе од 5 грама протеини, повеќе од половина од протеините што се наоѓаат во јајце?
Покрај тоа што е растителна протеинска бомба, диетите богати со семки од тиква се поврзани со пониско ниво на рак на желудник, дојка, бели дробови и колоректал. Семето од тиква е исто така богато со антиоксиданти, кои можат да помогнат во намалувањето на оксидативниот стрес и воспалението.
Содржина на протеини: 5,2 грама на 30 грама семки (печени)