За слатките искушенија во животот, една неопходна компонента е какаото. Поради климатските промени и придружниот пораст на температурите на глобално ниво, оваа суровина може да стане ретка, предупредуваат експертите.

Дали е тоа сè уште реална опасност или напад на паника?

Сценариото за претстојната криза во производството на какао не е баш ново, пишува германскиот „Таггешау“. Пред пет години, научниците предупредуваа на лошата жетва на зрна какао од Гана, една од главните земји во кои се одгледува растението.

Всушност, има драматичен пад на производството – наместо 1 милион тони, како што беше планирано, земјоделците од Гана добија само 700.000 тони, или 30% помалку од очекуваното. Како главна причина се наведува климатските промени. Врнежите од дожд биле нередовни – понекогаш многу тешки, понекогаш слаби, а температурите растат.

Ова делува како отров на чувствителните дрвја на какаото. Ако малку врне дожд, има помалку овошје, ако многу врне дожд, има проблеми со штетници и калапи, тврди Институтот за истражување на какаото во Гана. Ако овој тренд не биде запрен, ќе има време кога какаото веќе нема да може да се одгледува во Гана.

Сега научниците повторно го слушаат алармот. Истражувањата на Меѓународниот центар за тропски култури ЦИАТ предупредуваат дека во 2050 година во Гана и соседниот Брегот на Слоновата Коска (Брегот на Слоновата Коска), скоро 90% од сегашното земјоделско земјиште нема да биде корисно. Блумберг ги претставува работите уште драматично: уште во 2030 година, глобалната побарувачка за какао повеќе нема да се исполни како резултат на недостаток на 2 милиони тони какао.

Ова е хорор сценарио за сите љубители на чоколади, бидејќи двете западни африкански држави, пред сè Брегот на Слоновата Коска, произведуваат нешто повеќе од 60% од вкупното сурово какао во светот.

Во последниве години, на производителите на какао им се приклучија Индонезија, Еквадор и Бразил. Сепак, драстичниот пад на производството во Западна Африка треба да достигне алармантни размери.

Постојат идеални временски услови за какаото дрво околу екваторот – многу дожд, голема влажност и високи температури. Евентуалниот глобален пораст на температурата од 1,5 Целзиусови степени сериозно ќе го наруши овој баланс.

Ова не е единствената закана за плантажите со какао. Вирусот CSSD (Cacao Swollen Shoot Disease) зарази многу дрвја, особено во Гана, поради што земјата ќе мора да ја намали својата заложба за испорака на какао на светскиот пазар.

Според официјалните податоци, 16% од сите дрвја какао во Гана се заразени. Сепак, реалниот број е веројатно поголем бидејќи симптомите на болеста стануваат видливи само по една до три години.

Научниците се обидуваат да го спречат ширењето на болеста на растенијата во Азурниот брег, кој со своите 1,6 милиони тони годишно е најголем производител на какао во светот.

Нема простор за паника. Цената по тон какао е 2.371 €, што е за 27% повеќе од пред една година. Во 2015 и 2016 година, цената за еден тон какао достигна 2 770 евра, но ваквите разлики во цените на суровините не се невообичаени. Ова е особено точно за какаото, каде што покрај флуктуациите во временските услови, важни се и други фактори, како што се резервите и геополитичките ризици.

Глобалната побарувачка за производи од чоколади се очекува да се зголеми на долг рок, во согласност со растот на населението во светот.