Нинтендо ќе лансира конзола од новата генерација следната година

Конзолата од следната генерација на Nintendo полека почнува да се фокусира. Наследникот на Switch треба да се појави во втората половина на 2024 година, според новиот извештај на VGC, цитирајќи анонимни извори за развој. Некои „клучни партнерски студија“ наводно веќе имаат комплети за развој на уредот.

Иако деталите за хардверот од следната генерација на Nintendo ги има малку, засега се знае дека тој, наводно, ќе може да се користи како пренослив уред, исто како и Switch, и ќе поддржува игри базирани на касети. Системот, наводно, ќе има LCD екран, а не OLED екран, што е усогласено со известувањето од Bloomberg дека Sharp произведува LCD екрани за „нова конзола за игри“.

Последниот извештај за она што е колоквијално познато како „Switch 2“ е во согласност со известувањето на Nikkei Asia од мај, во кое се вели дека нова конзола на Nintendo е во фаза на работа и би можела да биде готова следната година. Главниот уредник на VGC, Енди Робинсон, во видео дискусија која ја надополнува неговата приказна, рече дека очекува дека „портите ќе се отворат“ бидејќи повеќе студиа ќе ги добијат рацете на комплетите за развивачи од следната генерација на Nintendo.