Одложено судењето за Педиков

Второто рочиште од главната расправа во судскиот процес за тепачката што се случи на 19 јануари во угостителски објект на кејот на Охридското Езеро, во која повреден беше секретарот на сега забранетиот Бугарски културен клуб „Цар Борис III“ во Охрид, Христијан Пендиков, денеска беше прекинато, бидејќи одбраната на обвинетиот Илија Спасески го напушти судењето откако не и беше усвоено барањето за одлагање на рочиштето со цел таа да се запознае со новото судско вештачење кое обвинителството го приложи на судот.

Судијата Бојан Мартиноски кој го води процесот, откако обвинетиот се изјасни дека му е потребен правен застапник за да се брани во процесот, судењето го одложи за 12 јули со напомена дека истото тогаш ќе продолжи без оглед дали одбраната ќе има нови или ќе ги задржи постојните адвокати, но и доколку ангажираните правни лица повторно го напуштат судењето. Трошоците за денешното рочиште паѓаат на товар на адвокатите кои го напуштија рочиштето, посочи судијата Мартиноски.

На денешното рочиште присуствуваше оштетниот Христијан Пендиков, кој  требаше да даде исказ за инцидентот во кој беше повреден. Тој пред новинарите изјави дека сега се чувствува подобро, но и дека му претстојат дополнителни прегледи бидејќи имал два напукнати пршлена, додаваќи дека се надева оти ќе може да патува на 12 јули кога е закажано следното рочиште. Запрашан дали се плаши за сопствената безбедност, тој одговори негативно.