Србија пронајде 2 нови наоѓалишта на злато кои се по големина во првите 100 во светот

Србија има две нови наоѓалишта на златна руда, од кои едното има потенцијал да биде меѓу првите 100 наоѓалишта во светот, соопшти претседателот на Србија, Александар Вучиќ. Тој завчера изјави дека во Србија е пронајдена друга локација со злато, каде има многу повеќе злато отколку на наоѓалиштето во Жагубица, за кое претходно беше објавено дека се најдени големи златни резерви.

Медиумите претходно објавија дека во месноста Чока Ракита во општина Жагубица, на три километри југоисточно од Проектот за злато Тимок, пронајдено е богато наоѓалиште на злато, чии прелиминарни димензии се 500 x 250 x 80 метри. „Тоа е едно од првите сто најголеми наоѓалишта на злато во целиот свет, а можеби и подобро отколку во целиот свет, рече претседателот и додаде дека „не може да прецизира каде е тоа место, бидејќи сите би оделе таму“.

Претседателот Вуќиќ додаде дека само тој и уште едно лице ја знаат точната локација.
„Не се обидувајте да дознаете додека не почнеме да си ја работиме работата, бидејќи кога ќе се дознае, цените ќе скокнат 10 и 50 пати“, рече Вучиќ и изрази жалење што Србија ја пропуштила можноста да ги искористи наоѓалиштата на литиум.

Тој додаде дека секој ќе го направи „најдоброто што може без оглед на тоа каква тешка година имаме“, особено јуни, јули, август и септември.

Новото наоѓалиште на злато во источна Србија се наоѓа на просторот меѓу Жагубица и Црни врх. Прелиминарните резултати од технолошките тестови покажуваат дека е можно да се произведе концентрат од чисто злато, со вкупно обновување од повеќе од 93 отсто, објави канадската компанија „Данди“.

Оваа компанија ја истражува локалитетот Чока Ракита Хомоље, каде што се откриени висококвалитетни руди на злато и бакар. На длабочина од 517 метри пронајдени се 63,46 грама злато на тон и 0,11 отсто бакар, се прецизира во соопштението. Оваа канадска компанија, која истражува во областа Жагубица, наведува дека во близина на нивниот проект „Злато Тимок“ во месноста Чока Ракита Хомоље, меѓу другите висококвалитетни примероци, биле пронајдени злато и бакар. Дупчењето беше завршено во четвртиот квартал од 2022 година, а дополнително ќе се тестираат во текот на оваа година.

„Возбудени сме што можеме да ги објавиме овие исклучителни резултати од неодамна завршеното дупчење на локацијата Чока Ракита. Обемно, еколошки дупчење е направено во повеќе насоки“, рече Дејвид Реј, претседател и извршен директор на Данди Прецис Металс.

Поради откривање на висококвалитетно наоѓалиште во непосредна близина на нивниот проект „Злато Тимок“, приоритет на нивните активности во Србија сега е, како што наведуваат, истражувањето во Чока Ракита.

Оваа вест вчера ја потврди Дубравка Ѓедовиќ, министерка за рударство и енергетика. Потенцијалните резерви се значајни во однос на количината на руда, содржината на злато, што во иднина може да биде од големо значење за економијата на целата земја, особено за регионот на источна Србија.

„Треба да се напомене дека проектот е во фаза на истражување, дека е потребно овие добри резултати да се потврдат преку нови тестови, а потоа да се подготви студија која ќе ги верификува ресурсите и резервите“, рече Ѓедовиќ.

Истражувањата спроведени во претходниот период се охрабрувачки во однос на резултатите со висока содржина на злато, како и можноста за негово добивање преку процесот на флотација, а подоцна и металуршкиот процес. Овој потенцијален депозит им дава дополнителна вредност на наоѓалиштата кои се веќе откриени на проектот Тимок кај Жагубица што го спроведува компанијата „Данди Прешис Металс“.

Министерот не кажа дали оваа локација е таа што неодамна ја спомна претседателот на Србија, Александар Вучиќ, бидејќи се наоѓа во источна Србија. Претседателот на Србија изјави дека наоѓалиште со повеќе злато отколку во Чукар Пека кај Бор е пронајдено на југоистокот на Србија.

Предраг Мијатовиќ, заменик директор на Геолошкиот завод на Србија изјави дека не знае што мислел претседателот на Србија, бидејќи во државата се истражува злато на 30 локации. Нема прецизни податоци за количината на резервите на злато кај нас, бидејќи 30 години нема проценка на резервите на ниту една суровина. Се претпоставува дека има околу 500 тони злато (без новите откритија што ги објави претседателот на Србија во југоисточна Србија и ова меѓу Црни Врх и Жагубица).

Тоа се 500 милиони грама или 16 милиони унци. Сегашната цена на фина унца на светскиот пазар е околу 1.900 долари. Што значи дека српските златни резерви вредат околу 30 милијарди долари, пресметал Мијатовиќ за „Политика“. Експертот истакна дека на локалитетот Чока Ракита во истражувањето се идентификувани три вида руда: оксидативна, сулфатна и транзициска руда.

Од геолошка гледна точка не е проблем да се пресмета колку резерви има и колку метал има, туку останува проблемот со технолошката шема за преработка на рудата, дали може сите три вида руда да се преработуваат истовремено време, или мора да се направи селективна експлоатација или можеби една од овие руди треба да се остави за други времиња, па да се експлоатираат други видови. Тоа се проблемите што настанаа на тоа наоѓалиште. Точно е дека има добра содржина. не знам дали информацијата што ја соопштија Канаѓаните се однесува на просечната содржина на бакар и злато во наоѓалиштето или е дадена само како единствен пример за какви содржини станува збор“, објасни Мијатовиќ. Тој додаде дека ова наоѓалиште и рудникот се истражувале во рамките на зоната Бор, а „Данди“ го истражува последните 12 години.

Според него, од првите позитивни резултати до одбраната на студијата за резерви, што е прв чекор кон отворањето на рудникот, може да потрае десет или повеќе години, а за отворање на рудникот од 15 до 20 години.

„Тие ја завршија фазата на геолошки истражувања, размерот, содржината, обликот на наоѓалиштето, а сега се подготвува извештај за резервите кој треба да биде објавен во првата половина на годината. Извештајот треба да покаже дали е профитабилно да се експлоатира целото наоѓалиште, одредени делови или одредени видови руда.Потоа се врши оцена на влијанието врз животната средина, физибилити студија и главен рударски проект.Кога тоа ќе заврши, се поднесува барање за право на експлоатација. чекор е да почнат работите и да излезе комисија која ќе утврди дека се е направено според законот, па дури потоа се добива дозвола за рударски работи. Тогаш и официјално започнува експлоатацијата“, рече Мијатовиќ.

Прелиминарните резултати од технолошките испитувања покажуваат дека е можно да се произведе концентрат од чисто злато, со вкупна искористеност на златото поголема од 93 проценти.

Според Мијатовиќ, рударството се шири не само во Србија, туку и во светот бидејќи според последните податоци во моментов се инвестираат 1,8 трилиони долари во проекти, а во Европа 700 милијарди евра за околу 100 проекти во различни фази.

Поради енергетската состојба, европските земји сега ја прилагодуваат својата легислатива за да можат да вршат геолошки испитувања, а потоа да отвораат рудници, бидејќи во претходните 30 години ја намалија активноста во таа област поради еколошки прашања, посочи Мијатовиќ. Тој оцени дека Србија е на добар пат да се приклучи на сегашниот тренд, но дека има еден проблем, а тоа се еколошките движења кои неосновано се противат на отворање рудници.

Кога станува збор за ископ на злато, тоа е сосема безбедно за животната средина бидејќи се врши со најсовремени методи, рече Мијатовиќ.