Струмица вечерва најзагаден град во Македонија

Вечерва Струмица руши неславни рекорди во загаденост на воздух во Република Македонија.

Струмица е најзагаден град оваа втора вечер од новата 2022 година со 204 нанограми на метар кубен – ПМ10 честички.

Во вакви моменти на високо присуство на ПМ10 честички во воздухот, докторите препорачуваат граѓаните да не излегуваат од своите домови и да не ги вдишуваат штетните честички и загадениот воздух.

Имено Струмица како општина беше една од првите која воведе принцип на греење на компресиран гас, но очигледно далеку се од решавање на проблемот со загадувањето.