Милиони Германци гласале поинаку отколку пред четири години

Милиони Германци гласаа за различна политичка партија на вчерашните парламентарни избори отколку пред четири години, а владејачките конзервативци загубија најмногу гласачи.

Според анкетата спроведена од Инфратест Институтот за истражување на јавното мислење, по барање на телевизијата АРД, 1,4 милиони Германци им свртеа грб на унионистите и се одлучија за социјалдемократите, повеќето од нив повозрасни лица и жени.

Покрај тоа, околу 900.000 гласови на ЦДУ/ЦСУ и припаднаа на Зелената партија, а 340.000 на либералите, пренесува ntv.de. Покрај тоа, Зелените оваа година добија 470.000 гласови од Левица и 320.000 од социјалдемократите. Истовремено, 590.000 поранешни гласачи на Левица гласаа за социјалдемократите.