Депортираните граѓани на Хаити од САД се плашат да се вратат во земјата

Семејствата мигранти испратени назад на Хаити од САД откако се обидоа да влезат во земјата од Мексико се гневни од однесувањето кон нив и се плашат да се вратат дома поради хаосот и насилството во нивната сиромашна земја.

Депортацијата на мигрантите од Хаити беше привремено прекината од Вашингтон по разорниот земјотрес што ја погоди карипската држава минатиот месец.

Но, во последните денови, повеќе од 15.000 граѓани на Хаити се најдоа со денови блокирани во Тексас под мост на реката Рио Гранде поради неможноста граничарите да ги обработат нивните документи.

Вашингтон почна да ги испраќа членовите на групата назад, бидејќи три авиони полни со граѓани на Хаити слетаа во главниот град Порт-о-Пренс, полетувајќи од Тексас неколку часа порано.