Фон дер Лајен: ЕУ да изврши притисок врз Полска и Унгарија за демократските вредности

Претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лaјен, изјави дека блокот ќе го задржи притисокот врз членките Полска и Унгарија за поддршка на демократските вредности, вклучително и можните правни дејствија и кратење на финансиите.

За време на денешниот говор во Брисел, таа рече дека акциите на Варшава и Будимпешта кои остро ја ограничуваат миграцијата, ги дискриминираат жените и ЛГБТ заедницата, ги ограничуваат медиумите или ја ограничуваат независноста на судството се спротивни на основните вредности на 27-члениот блок.

„Овие вредности сега се вградени во европските договори“, рече Фон дер Лајен.

„Ова е она за што сите ние се потпишавме кога станавме дел од оваа унија како слободни и суверени земји. Ние сме решени да ги браниме овие вредности“, рече таа.