Светската економија ќе закрепне во 2022 година

Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) ги претстави своите предвидувања поврзани на трендовите на светската економија и рече дека може да се очекува глобално закрепнување во текот на 2022 година.

Организацијата со седиште во Париз посочува дека глобалното производство ќе порасне за 5,8 проценти оваа година, што е значително повеќе од предвидувањата од декември 2020 година, кога се предвидуваше раст од 4,2 проценти.

Покрај растот оваа година, глобалното производство очекува раст и следната година, а растот се предвидува да биде 4,4 проценти, со што производството ќе се врати како во пред пандемискиот период.

Сепак, ОЕЦД предупреди и дека глобалното закрепнување на економијата ќе биде нерамномерно, а животниот стандард во многу развиени економии сепак ќе биде далеку под очекуваните предвидувања пред пандемијата.

Според новите предвидувања на ОЕЦД, САД можат да очекуваат позначителен раст благодарение на фискалниот стимул и програмата за вакцинација на коронавирус. Истите предвидувања се однесуваат на Кина, а во помала мера и на Германија.

Покрај тоа, ОЕЦД во извештајот наведува дека производството во земјите кои се потпираат на туризмот ќе биде значително под нивото на пред-пандемијата. Дефицитот исто така ќе биде забележан во земјите во развој чиј пазар е првенствено поврзан со Индија.

„На долг рок, штетата од производствениот капацитет може да има најголемо влијание врз земјите од Г7, особено Велика Британија, каде влијанието на пандемијата врз економијата ќе биде исто толку штетно како што беше Брегзит“, рече ОЕЦД.

Иако прогнозите на ОЕЦД се оптимистички, во извештајот се наведени и одредени ризици што можат да ги загрозат прогнозите поврзани со состојбата на светската економија. Како прво, ова се однесува на проблемите со набавка на вакцини, што е особено изразено во средните и помалку развиените земји.

Друг голем проблем е состојбата на малите и средни претпријатија. Со цел да ги зачуваат своите деловни активности и работни места, компаниите се позајмија од банките, што секако доведе до одредени нарушувања на пазарот.

Конечно, во извештајот на ОЕЦД се наведува дека и покрај заздравувањето, пазарот ќе продолжи да се соочува со низа проблеми се до крајот на 2022 година.