Бафет: Високата инфлација е веќе реалност

Mandatory Credit: Photo by Nati Harnik/AP/Shutterstock (9665074r) Berkshire Hathaway Chairman and CEO Warren Buffett speaks during an interview in Omaha, Neb., with Liz Claman on Fox Business Network's "Countdown to the Closing Bell Buffett Media, Omaha, USA - 07 May 2018

Легендарниот инвеститор Ворен Бафет предупреди дека доаѓа сериозна инфлација што ќе влијае на закрепнувањето на американската економија.

„Гледаме значителна инфлација“, рече Бафет на годишното собрание на акционерите на „Беркшир Хатавеј“, што го емитуваше исклучиво „Yahoo Finance“. „Ние ги зголемуваме цените. Луѓето ни ги зголемуваат цени и тоа е прифатено“.

Бафет ги истакна многу повисоките трошоци за челик што влијаат врз компаниите за домување и мебел во Беркшир.

„Луѓето имаат пари во џеб и плаќаат повисоки цени … шопингот скоро полуде“, рече Бафет, истакнувајќи дека економијата е „жешка“.