Германската економија расте и покрај рестрикциите

Германија доживува економски раст, и покрај ограничувањата поради короната. Ова може да се припише на производството и извозот. Центрите на германските градови се празни. Рестораните и хотелите се затворени шест месеци. Исто како и културните институции, забавната индустрија и многу други сектори.

Повеќето продавници се генерално затворени, со исклучок на оние што продаваат намирници и аптеки – во најдобар случај, неколку клиенти кои имаат закажан термин и негативен тест за корона можат да влезат во продавниците.

Сојузниот министер за економија Питер Алтмаер не е оптимист дека нешто ќе се промени наскоро по тоа прашање: „Па, ние само ја повлековме т.н. „Безбедна кочница“ на ниво на цела Германија, сега не е време да се зборува за отворање“, рече тој во Берлин за време на презентацијата на владините прогнози за економски раст.

Тој истакна дека прво мора да се намали бројот на нови случаи: „Од летото, кога повеќето луѓе можат да се вакцинираат, ќе има значително олеснување“. Министерот нема добри вести за сите оние индустрии кои не работат практично половина година.

Тоа е, тие не смеат да работат. Но, колку и да звучи цинично, тоа се гранките што играат мала улога во целокупниот биланс на состојба. Основа на германската економија е индустријата – производство и преработка. И тие сектори, со исклучок на првата голема блокада во пролетта 2020 година, работат нон-стоп. Затоа министерот Алтмајер зборува за „поделена економија“. За лицето и изгледот на германската економија.

Од едната страна се оние кои не можат да работат и кои преживуваат само благодарение на милијарди државна помош, а од другата страна се оние кои добро одат и добро заработуваат. Многу нарачки се регистрираат во индустријата, а очекувањата од бизнисот и извозот се добри, рече Алтмаер. Растот на светската економија може да се заблагодари за тоа. Неочекувано брзото закрепнување во САД и Кина доведе до зголемување на германскиот извоз оваа година – како што се очекуваше, за 9,2 проценти.

Сојузното Министерство за економија очекува зголемен обем на инвестиции во германски компании. Тоа се инвестиции кои беа одложени за време на кризата – сè додека не дојдоа подобри денови.

Германската влада исто така се надева на зголемени градежни активности, кои можат да процветаат поради фактот што релативно ниските каматни стапки сè уште важат на пазарот на недвижнини, а во Германија има голема побарувачка за станови. Овој позитивен развој влијае и на прогнозите на германската влада.

Во јануари министерот за економија очекуваше раст на германската економија годинава од три проценти, а сега вели дека очекува раст од 3,5 проценти. Во 2022 година, се очекува плус од 3,7 проценти – се разбира, се под услов кампањата за вакцинација да биде добро напредната и да нема нови компликации поради мутации на вирусот.