Банкари и финансиери кои го сменија светот

Можете да кажете многу за здравјето на едно општество од неговата економија. Во добро финансиско време, националното расположение е полесно, но кога ќе се “затегнат жиците за чантата”, сите ги чувствуваат ефектите. Додека трговијата е под влијание на многу фактори, имало неколку луѓе низ историјата кои радикално го сменија начинот на кој ние ја перцепираме економијата и управуваме со нашата валута.

РОБЕРТ МОРИС

Борбите за слобода се скапи, а Морис, кој бил роден 1734, беше тој што го направи САД, финансиски здрав за време на Револуционерната војна. Член на Континенталниот конгрес, Морис и даде помош на владата која не можете да си дозволи за воените потреби, финансираше бродови кои превезуваа материјали, па дури и позајми 10.000 американски долари на војниците кога им беа потребни резерви за битката во Трентон. Морис подоцна ја основал Банката на Северна Америка.

МЕДИЧИ

Може да се каже дека ренесансата од 15 век немаше да биде иста без финансирање на семејството Медичи од Фиренца, Италија. Работењето на нарачатели од уметници како Сандро Ботичели и Фра Филипо Липи им овозможи на ова истакнато банкарско семејство да им обезбеди приход на сликарите, истовремено користејќи нови начини за работа со финансиски институции.

ЧАРЛС РОТШИЛД

Синот на Натаниел Ротшилд и наследник на банкарската империја во Ротшилд, Чарлс имал повеќе работи на ум: конзерватор и ентомолог (тој бил истакнат експерт за болви), основал, финансирал и организирал зачувувања на диви животни. Викен Фен во Кембриџшир стана првиот резерват на Велика Британија во 1899 година. Денес Викен Фен има над 2300 локации.

БЕРНАРД МАНЕС БАРУХ

Државниот човек на паркот (наречен по својата склоност кон одржување важни состаноци надвор) ги советуваше Вудроу Вилсон и Френклин Рузвелт за економски прашања за време на Првата и Втората светска војна. Тој исто така придонесе за повоеното економско планирање. Во 1943 година, Барух го основал Комитетот за физичка медицина на Барух за да промовира истражување и едукација во оваа област, кој се фокусира на третмани за рехабилитација за оние кои страдаат од повреди или болести.

СУАСО

Роден во Холандија во средината на 1600-тите, родителите на Суасо имале големо богатство. Затоа, не било зачудувачки што Вилијам Оринџанец тропна на нивната врата во 1688 година, барајќи средства за да ја нападне Англија. Суасо му позајми на Вилијам доволно за да го финансира неговото освојување, знаејки дека ако Вилијам не успеел, парите ќе му биле изгубени. Се разбира, Вилијам бил успешен: Оринџ стана крал Вилијам Трети, а долгот на Суасо бил вратен.

ФЕЛИКС РОХАТИН

Додека во Вол Стрит, никој не се чувствувал добро во 1975 година, кога градот беше на прагот да прогласи банкрот, недоволно финансирана област можела да ја сруши и цела држава. Тоа можеби и ќе се случеше ако не беа напорите на Рохатин, кој беше  специјален финансиски советник за време на кризата. Инвестицискиот банкар поминал шест месеци прилагодувајќи го буџетот и преговарајќи за зделки за да го задржи градот финансиски стабилен. Тоа било успех со повеќе задачи што ја спречи државата од финансиска пропаст.

ХАЈМ САЛОМОН

Како и Роберт Морис, финансиерот Саломон, роден во 1740 година, беше клучен играч во американската борба за независност. За време на Револуционерната војна, тој ги снабдувал американските војници со обврзници. Подоцна, кога Соединетите држави се соочуваа со фискална катастрофа, Саломон позајмуваше пари на државни службеници. За време на неговата смрт во 1785 година, американската влада му должела на Саломон повеќе од 600.000 долари неплатени долгови, пари што ги одржувало високите функционери во живот.

Извор: Пари