Бил Гејтс инвестира две милијарди долари во борбата против климатските промени

Основачот на „Мајкрософт“ Бил Гејтс, сака да инвестира вкупно 2 милијарди долари во проекти и компании поврзани со климатските промени во следните пет години.

Потребна е иновација за да се избегне климатската катастрофа, рече Гејтс во изјавата објавена во понеделникот во германскиот деловен дневен весник „Ханделсблат“.

„Не би било невозможно, но би било многу тешко“, пренесува порталот SEEbiz.

Гејтс исто така ги повика владите да ги зголемат четирикратните инвестиции во истражување на чиста енергија и други климатски иновации низ целиот свет во следната деценија. Претприемачот и филантроп проценува дека за истражувањето ќе бидат потребни најмалку 110 милијарди долари годишно.

Во својата нова книга „Како да се избегне климатска катастрофа“, Гејтс повикува на целосно отстранување на емисиите на СО2 до 2050 година, со цел да се избегнат големи еколошки и економски штети.

Гејтс рече дека за да се постигне тоа, индустријата мора да се промени со невидено темпо. Покрај тоа, тој смета дека даноците на СО2 и трговијата со емисии на стакленички гасови се неопходни, а алтернативните енергии како што се сончевата и ветерот се незаменливи.