Лути пиперки против срцеви заболувања и дијабетес

Истражувачите откриле дека јадењето лути пиперки помага да се намали ризикот од срцеви заболувања. Студијата е објавена во списанието Nature.

Корејски експерти спроведоа мета-анализа на студии во кои учесниците на возраст над 18 години вклучиле лута пиперка и нивни деривати во исхраната во период од 4 до 12 недели.

Научниците откриле дека супстанцијата Капсикум ануум содржана во производот го намалува ризикот од развој на метаболички синдром – комплекс на метаболички нарушувања што предизвикува развој на срцеви заболувања и дијабетес тип 2. Особено, Капсикумот ануум дејствува во неколку насоки одеднаш, намалувајќи го нивоа на холестерол и има изразен антиоксидативен ефект.

Студијата исто така откри дека јадењето пиперки може да помогне во нормализирање на нивото на шеќер во организмот со намалување на воспалението. Сепак, авторите забележуваат дека се потребни дополнителни клинички испитувања за да се потврди ова корисно својство на производот.