5 златни совети: Како да ја намалите потрошувачката на гориво

Со оглед на тоа што цените на горивата постојано растат, единствено на што може да влијаете до одреден степен е потрошувачката на гориво.

Поради трендот на зголемување на цените на горивата, некои се одлучија да се префрлат на велосипеди, но повеќето од нас, од разни причини, едноставно не можат без автомобили. За оние на кои им е потребен автомобил, еве неколку корисни совети како да ја намалите потрошувачката на гориво.

  1. Постојано темпо

Кога возите автомобил, обидете се да одржувате постојано темпо на возење што е можно повеќе, секако онолку колку што дозволуваат условите на патот. Не забрзувајте или сопирајте непотребно бидејќи тоа го принудува моторот повеќе и троши повеќе гориво.

  1. Редовно одржувајте го возилото

Возило со редовно менувано масло, филтер за масло, филтер за воздух, свеќици и сл. Ќе троши помалку гориво. Исто така, проверете дали батеријата работи правилно и на правилен напон.

  1. Надувајте ги гумите на пропишаниот притисок

Гумите во голема мера влијаат на потрошувачката, па затоа се препорачува редовно следење на притисокот на гумите бидејќи помалку надуена гума ја зголемува потрошувачката.

  1. Намалете го товарот

Извадете ги сите возила што не ви се потребни од возилото за да го намалите товарот и потрошувачката на гориво. Можеби ви се чини дека некои ситници не можат сериозно да влијаат на товарот, но многу такви работи во целина можат.

  1. Возете на пониски вртежи

Како што советуваат експертите од автомобилската индустрија, се препорачува да се вози со помали вртежи и да се премине на поголема брзина рано. Сепак, не е добро да се менуваат брзини прерано, бидејќи тоа исто така ја зголемува потрошувачката. Важно е да се знае со која брзина моторот постигнува максимален вртежен момент затоа што тогаш максималното искористување на моторот. Се разбира, оваа информација варира од автомобил до автомобил.