Јајца – неопходен, но опасен дел од менито

Што е прво: кокошката или јајцето? Можеби ова не е најважното прашање, но дали јајцата се корисни или штетни за вашето здравје.

За жал, се чини дека науката не може да воспостави недвосмислен одговор на ова, пренесува Си-Ен-Ен.

Минатата година, голема анализа на Универзитетот Харвард, спроведена на 215.000 луѓе, откри дека јадењето на едно јајце на ден не е поврзано со зголемен ризик од кардиоваскуларни болести.

Сега, ново истражување спроведено на повеќе од 500 000 луѓе откри дека јадењето дури и дневна порција на целото јајце, со жолчка оптоварена со холестерол, го зголемува ризикот од смрт од сите причини, вклучувајќи кардиоваскуларни болести и рак.

Всушност, вкупниот ризик од смрт се зголемува за 7% за секоја дополнителна половина јајце на ден, според студијата објавена во PLOS Medicine.

„И покрај долгогодишното истражување, на ова прашање во врска со потрошувачката и здравјето на јајца не е одговорено, а во последните децении има многу студии кои покажуваат спротивставени резултати: некои сугерираат дека умереното внесување јајца е добро, додека други сугерираат дека може да биде лошо. Рече Ријаз Пател, консултант за кардиолог на Универзитетскиот колеџ во Лондон.

„Оваа студија, иако добро спроведена, за жал само додава поголема врева на дискусијата“, рече Пател во изјавата.

Резултатите од студијата се проблематични затоа што тие само еднаш ги прашуваат луѓето за потрошувачката на јајца, а потоа ги следат многу години без да проверат дали нивната исхрана е променета, рече д-р Валтер Вилет, професор по епидемиологија и исхрана на Школата за јавно здравје ТХ Чан на Харвард.

„Тие само прават слика на време“, рече Вилет, кој е и професор по медицина на Медицинскиот факултет на Харвард.

„Наодите од оваа студија се претерани“, рече Ада Гарсија, виш професор по нутриционизам по јавно здравје на Универзитетот во Глазгов, Шкотска. „Да се ​​обвинува јајцето само за зголемен ризик од кардиоваскуларни болести е симплистички и редукционистички пристап кон концептот на диета и превенција на болести.

Што заменуваат јајцата?

Производителите на јајца веќе долго време ја промовираат теоријата дека „јадењето јајца е одлично“. Тие велат дека со само 75 калории, едно јајце обезбедува 7 грама висококвалитетни протеини, 5 грама маснотии и 1,6 грама заситени масти, плус железо, витамини, минерали и хранливи материи за борба против болести како што се лутеин и зеаксантин.

Јајцата се достапни, што ги прави неисцрпен извор на исхрана за семејствата со ограничен буџет за храна. Многу луѓе кои следат популарни диети со малку јаглени хидрати, како што е кето, во нивните планови за јадење многу се потпираат и на јајцата.

Проблемот, се разбира, е во нивото на холестерол во жолчката од јајце: голема жолчка може да произведе околу 185 милиграми холестерол.

Холестеролот не е безопасен. Произведен од црниот дроб, холестеролот е во секоја клетка на телото и се користи за производство на хормони, витамин Д, дигестивни соединенија и многу повеќе. Понекогаш телото на една личност може да произведе премногу холестерол, што доведува до акумулација на восочни плаки во крвните садови, а подоцна и кардиоваскуларни заболувања.

Холестеролот игра улога во нашата исхрана, но тој е покомплексен отколку што мислевме, рече Вилет, кој поминал повеќе од 40 години проучувајќи го влијанието на диетата врз појавата на големи болести.

Упатства за исхрана се користат за да се препорача горната граница од 300 милиграми холестерол на ден. Овие упатства сугерираат да јадете што е можно помалку, додека заситените маснотии се чуваат под 10% од дневните калории.

Клучот, рече Вилет, е да ги разгледаме целокупните добрите и лошите нутриционистички страни на храната, како и тоа што храната заменува во исхраната.

Земете риба, на пример. Рибата содржи холестерол, но исто така обезбедува и есенцијални омега-3 масни киселини потребни за оптимално здравје.

А, заситените масти во путерот, полномасните млечни производи и масното месо имаат многу поголем ефект врз зголемувањето на нивото на ЛДЛ во крвта (липопротеин со мала густина) отколку диететските извори на холестерол, како што се јајцата.

„Но, за некој што навистина сака да биде во оптимална здравствена состојба, фокусот на извори на растителни протеини како овесна каша и ореви би бил подобар начин.

„Некој што зема лекови за намалување на холестеролот во крвта, веројатно ќе биде подобро ако ја ограничи нивната потрошувачка“, вели Вилет. „Јајцата не треба целосно да се елиминираат, но мислам дека старата препорака не повеќе од две јајца неделно, за повеќето луѓе, сепак е добра препорака.

Луѓето со дијабетес тип 2, исто така, треба да бидат внимателни. Студија на Харвард во 2020 година покажа дека поголемиот внес на јајца од луѓе со дијабетес тип 2 е поврзан со зголемен кардиоваскуларен ризик.