Најдобри и најлоши комбинации: Овие витамини и минерали не треба да се земаат заедно

Секој знае колку се важни витамини и минерали за правилно функционирање на нашето тело. За време на пандемија, луѓето земаат одредени витамини и минерали сами без да се консултираат со лекар, а факт е дека некои не можат да се комбинираат едни со други.

Собравме информации за сите најдобри и најлоши комбинации за да ви помогнеме да извлечете максимум од вашиот имунолошки систем и целокупното здравје.

Витамин А + витамин Е и Ц.

Витамини се целосно компатибилни, тие не ја потиснуваат интеракцијата. Витамин Е го штити витамин А од оксидација, а Ц служи како природен катализатор за другите два витамини, подобрувајќи го нивното дејство. Покрај тоа, витаминот А е целосно компатибилен со цинк и железо, стимулирајќи ја нивната апсорпција во организмот.

Витамин Б2 + витамин Б6

Ова е случај кога витамини едноставно треба да се земаат во парови. Сам по себе, витамин Б6 е во неактивна форма и едноставно поминува низ телото без да се апсорбира во него. Витаминот Б2 го активира Б6 и телото совршено ги апсорбира.

Витамин Б2 + цинк

Витаминот Б2 служи како природен катализатор на цинк, кој подобро се апсорбира под негово влијание и поактивно го штити организмот.

Витамин Б6 + калциум

Витаминот Б6 ја контролира количината на калциум што се излачува од телото, спречувајќи недостаток на калциум.

Витамин Б6 + магнезиум

Тука, две супстанции си помагаат едни на други: Б6 ја зголемува биорасположивоста на магнезиум за телото, а магнезиумот, пак, ја зголемува способноста на Б6 да навлезе во клетката.

Витамин Б9 + витамин Ц.

Витаминот Ц во овој случај помага да се акумулира Б9 во ткивата, спречувајќи го неговото целосно отстранување од телото.

Витамин Б12 + калциум

Без калциум, асимилацијата на Б12 во организмот е во принцип невозможна.

Витамин Ц + железо

Секоја од трите супстанции служи како катализатор за апсорпција на другите две. Ако ги користите во тандем, нема да потрошите милиграм корисни елементи.

 

 

 

Витамин Д + калциум и фосфор

Витаминот Д е неопходен за апсорпција на овие два елементи. Можете да ги користите сите одеднаш, како и калциум и фосфор во комбинација со витамин Д.

Витамин Е + селен

Антиоксидативниот ефект на витамин Е е значително подобрен со интеракцијата со селенот. Овој тандем помага да се заштитат клетките и ткивата од оштетување и воспаление.

Витамин К + калциум

Овој пар е одговорен за јачината и здравјето на вашите коски и за спречување на кардиоваскуларни болести. Витаминот К му помага на калциумот да го изгради коскеното ткиво во телото, а исто така е одговорен за правилно згрутчување на крвта и спречува васкуларна калцификација.

Бор + калциум, магнезиум и фосфор

Борот им помага на сите три елементи постојано да се асимилираат во телото и правилно да ги извршуваат сите нивни функции.