Аминокиселините не само што прават протеини, туку некои се клучни за метаболичките функции. И други делуваат како претходници на невротрансмитерите (ова се суштински хемикалии кои пренесуваат пораки од еден нерв на друг). Па, како што можете да замислите, тие се прилично важни за спортистите, бодибилдерите и приближно секој кој сака да води здрав начин на живот. Тука гледаме 4 различни извори на храна и нивната содржина на одредени аминокиселини.
Јајца, сирење, црвено месо и лизин
Јајцата, сирењето и црвеното месо се добри извори на лизин (како и друг извор како што се производи од соја, компири и квасец.) Неговата главна работа во организмот е да помогне во формирање на антитела, да помогне во апсорпцијата на калциум, да формира колаген, да ги конвертира масните киселини во енергија и исто така може да помогне да се намали холестеролот. Додека повеќето луѓе добиваат доволно од лизинот од нивната исхрана, вегетаријанците или луѓето кои се на ниско протеинска диета можат да се соочат со губење на косата, репродуктивни нарушувања, слаб апетит, недостаток на енергија, неможност за концентрирање и крварење на очите, сите овие знаци се недостаток на лизин .
Млеко, грав и триптофан
Студиите покажуваат дека можен начин да се помогне при депресија е да се добие доволно триптофан во вашата диета. Триптофан е аминокиселина која е исто така претходник на серотонин, хемикалија на мозокот вклучена во регулирање на расположението. Триптофан е една од 20-те аминокиселини и претставува есенцијална аминокиселина во човечката исхрана. Храна богата со триптофан е млеко, ореви, грав, јајца, јогурт и мисирка.
Ореви, семе, леќа и изолеуцин
Изолеуцин е аминокиселина со разгранет ланец што помага да се промовира обновување на мускулите по напорна активност. Изолеузин ја зголемува издржливоста и дава енергија. Исто така, помага во регулирање на шеќерот во крвта, вклучително и спречување на знаци на хипогликемија како вртоглавица, замор, депресија, конфузија и раздразливост. Храната богата со протеини содржи многу изолеуцин како што се ореви, семе, месо, риба, јајца, леќа, грашок и соја. Сепак, повторно мора да се напомене дека вегетаријанците или оние кои имаат диета со ниски протеини треба да размислат за додаток кој вклучува валин и леуцин, затоа што тие работат најдобро заедно кога се во рамнотежа.
Месо, пченица, ‘рж и хистидин
Само во телото се произведува мала количина хистидин и треба да се надополни или преку додатоци или исхрана. Месото, оризот, пченицата и ‘ржта содржат хистидин. Хистидин е органско соединение, од групата на аминокиселини. Неговата цел е да се развијат и одржуваат здрави ткива, да помогнат во производство на црвени и бели крвни клетки и е помош при пренесување на невротрансмитери. Сепак, многу е важно да се биде претпазлив во однос на амино хистидин, мора да се земе во соодветни дози. Премногу хистидин е поврзан со вознемиреност и шизофренија, додека премалку од него може да предизвика глувост од оштетување на нервите и ревматоиден артритис. Како додаток во исхраната, се препорачува да земате околу 1g, двапати на ден.