Зошто во истата ситуација некои не се заразуваат КОВИД-19, а други дури умираат?

Една нова студија открива генетска карактеристика.
Скоро една година по почетокот на пандемијата, многу вирусолози сè уште се прашуваат зошто, во иста ситуација на изложеност на КОВИД-19, некои луѓе се разболуваат, а други дури и не се заразуваат.

Римскиот дневен весник „Месагеро“ раскажува за друг сличен случај. Станува збор за Алесандро Антонини и Валерија Фабрети кои живеат во Милано. Пред една година, на Алесандро му се слоши и сите помислиле дека има пневмонија.

Неговата сопруга Валерија цело време се грижеше за него, но таа не се разболела. Месеци подоцна, двајцата биле подложени на серолошки тест, а тестот бил позитивен за него, а не за неа.

Според експертите, ова покажува дека таа не била заразена на кој било начин. Прашањето е како е можно. „Кога има пандемија, во„ играта “има патоген што ги засолнува телото и околината“, изјави Џузепе Новели од поликлиниката на Универзитетот „Тор Вергата“ во Рим.

„Ако вирусот е ист, јасно е дека разликата се должи на домаќинот, а тоа е случај со сите инфекции“, додаде тој. Тим од Универзитетот во Рим, во соработка со 250 лаборатории ширум светот и координиран од Универзитетот Рокфелер во Њу Јорк, започна истражување за ДНК на пациенти со КОВИД.

Кај сериозно болни пациенти, се виде дека во 10-12 проценти од случаите постои генетска карактеристика – овие луѓе не можат да произведат интерферон, првата молекула што го штити организмот. Врз основа на ова, се прашувавме дали има генетски карактеристики кај оние луѓе кои ги нарекуваме „отпорни“, т.е. коегзистираат со субјект кој има позитивен тест, но не само што не се разболува, туку и не се заразува. Според Новели, разни фактори на ризик влијаат на инфекцијата.

„Откривме најмалку 50 гени кои го прават телото чувствително и го прават болно. Сепак, сè уште треба да разбереме за што се работи овие гени “. Според него, гените кои го регулираат интерферонот играат најголема улога. Другите фактори, како крвната група, имаат мала тежина – помалку дури и од возраста и факторот прекумерна тежина.

Според проф. Роберто Луцати од Универзитетот во Трст, „имунитетот не е резултат само на антитела, туку постои и т.н. имунитет на клетките ”. За да дознаете што е тоа, потребно е да се испитаат лимфоцитите.

„Клеточниот имунитет ја задржува меморијата многу подолго од антителата, кои може да исчезнат“.

Според некои студии, антителата треба да бидат присутни најмалку 6-8 месеци по инфекцијата. „Понекогаш, сепак, тестовите со антитела можат да бидат погрешни затоа што нивната чувствителност е 70 проценти, па затоа 30 проценти се изгубени. Ахиловата пета на оваа пандемија се луѓето без симптоми и тие се 50% од заразените “, додава професорот.