Се намалуваат цените на горивата

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги донесе одлука за изменување на Одлуката за утврдување на највисоки малопродажни цени на нафтените деривати и горива за транспорт, со што се изврши усогласување со Законот за акцизи, а имајќи во предвид дека Уредбата со законска сила за примена на законот за акцизите за време на вонредна состојба, престанува да важи .

Mалопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98, и на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) се намалуваат за 2,00 денар/литар.  Малопродажната цена на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1), се намалува за 13,00 денар/литар.  Малопродажната цена на Мазутот М-1 НС, не се променува и истата останува на исто ниво.

Највисоките малопродажни цени на нафтените деривати и горива за транспорт, изнесуваат:

– Моторен бензин – ЕУРОСУПЕР БС –  95 – 61,00  (денари/литар)

– Моторен бензин – ЕУРОСУПЕР БС – 98 – 63,00  (денари/литар)

– Дизел гориво – ЕУРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V) – 52,50  (денари/литар)

– Масло за горење – Екстра лесно 1 (ЕЛ-1) – 41,50  (денари/литар)

– Мазут М-1 НС  – 30,823 (денари/килограм)“.