(ВИДЕО) Не јадете мразулци, погледнете што се има во нив!

Иако мразулците можат да изгледаат како примамливи природни лижавки со мраз, метеорологот предупредува дека она што е во нив може да биде доста смртоносно. Кејти Никалау објави видео на социјалните мрежи како одговор на корисникот кој е виден како крцка мраз.

„Ве молам, не го правете ова“, предупредува таа, „Јас сум метеоролог, знам“.

„Мразулците се формираат со слевање на водата од покривот и сливниците. Па, еве што се случува. Дали знаете што друго има на вашиот покрив? Измет од птици. Многу. И голем број на нечистотии. И сето тоа водата го носи и го замразнува во мразулецот. Вие јадете измет!“, објасни таа.

@weather_katie

Don’t eat icicles! Please respect the fact that I edited out the original woman in the video (I have her permission) #IciclePoop

♬ original sound – nickolaou.weather

Видеото на Кети собра милиони прегледи на социјалните мрежи. Таа за „ Yahoo Life“ изјави дека одлучила да го сними видеото на „Tik Tok“, откако видела како луѓето јадат мразулци, ги кршат од покривите, олуците и од автомобилите.

„За да се кондензира водата и да се формира дожд или снег, потребни се јадра за да се кондензираат во облакот“, рече таа, „тоа е софистициран термин за парче нечистотија, сол, јаглерод или прашина“

Во 2016 година, канадски научници откриле дека мразулците со замрзната вода апсорбираат токсично загадување од издувните гасови од автомобилот, што може да биде канцерогено. По само еден час на Земјата, снегот апсорбира доволно обични загадувачи за да може да „влијае на здравјето на луѓето“ – дури и ако не одлучите да го ставите во уста.