Змиски отров во борбата против коронавирусот

Руски научници, предводени од Јуриј Уткин, раководител на лабораторијата на Институтот за биоорганска хемија на Руската академија на науките, пронајдоа начин да го потиснат коронавирусот со употреба на ензим кој е дел од отров на змија. Резултатите од нивната работа се објавени на порталот за печатење bioRxiv, пренесува РИА Новости.

„Покажавме дека фосфолипазата А2 (PLA2), добиена од отров на различни видови змија, е способна за различен степен на заштита од клетките на коронавирусот на САРС-КоВ-2 (Веро Е6), кои се широко користени во експериментите со вируси“, напишаа истражувачите.

Покрај тоа, биолозите откриле дека најефикасен е отровот на вајпер Николски (Vipera nikolskii). Има потентна вируцидална активност против патогенот КОВИД-19. Овие влекачи живеат во југозападна Русија и Украина.

Резултатите од работата на научниците покажуваат дека отровот од змија може да биде ветувачка алатка за создавање лекови кои ја напаѓаат школката на вирусот. Според последните податоци на СЗО, 90 милиони луѓе веќе биле заразени со коронавирус, а повеќе од 1,9 милиони починале. Повеќето случаи на КОВИД-19 се пријавени во САД, Индија и Бразил. Овие земји се водечки и во бројот на смртни случаи.