20 години затвор за корупција за поранешната претседателка на Јужна Кореја

Врховниот суд на Република Кореја одлучи да ја потврди казната на поранешната претседателка Парк Геун-хе, според која таа мора да помине 20 години во затвор под обвинение за корупција и злоупотреба на моќ, јави телевизиската и радио компанијата КБС, цитирана од ТАСС.

Вкупно, поранешната претседателка ќе треба да помине 22 години во затвор, вклучително и две години за незаконско мешање на парламентарните избори во 2016 година, кога им помагаше на кандидатите од тогаш владејачката партија Сенури.

Ќерката на диктаторот Парк Чунг-хе, беше сменета од претседателската функција во март 2017 година по повеќенеделните протести со барање за нејзина оставка. Таа беше обвинета дека на нејзината блиска пријателка Чои Сон-сил и помогнала да изнуди пари од јужнокорејските компании, меѓу кои и Самсунг.

Канг Хи беше отстранета од власта во март 2017 година. Во јули 2018 година, првостепениот суд го осуди поранешниот претседател на 15 години затвор за мито и уште пет години за злоупотреба на моќ. Таа беше казнета и со 18 милијарди вони (околу 16 милиони долари).

Апелациониот суд потоа ја продолжи казната на 30 години. Казната потоа беше ревидирана неколку пати, отстранувајќи некои од обвиненијата против поранешниот претседател. Врховниот суд го прекина случајот со Парк Гун-хе, бидејќи неговата одлука е конечна и не е предмет на понатамошна жалба.

Во меѓувреме, лидерот на владејачката демократска партија Тобуро во земјата, Ли Нак Јонг, минатата недела рече дека има намера да побара од претседателот Мун eе-ин да ја помилува Парк Геун-хе и нејзиниот претходник, Ли Мјунг-бак, кој исто така издржува 17-годишна затворска казна под обвинение за корупција. Ли Нак Јанг истакна дека помилувањето на поранешните шефови на држави ќе го промовира националното единство.

Во исто време, анкетите покажуваат дека мнозинството граѓани на земјата се против оваа идеја.