Изненадувачки здравствени придобивки од медот. Од античко време, медот се користел како храна и лек. Тој е многу богат со корисни растителни соединенија и нуди неколку здравствени придобивки. Медот е особено здрав кога се користи наместо рафиниран шеќер, што е 100% празни калории.
Еве ги првите 10 здравствени придобивки од медот.
1. Медот содржи некои хранливи материи
Медот е слатка, густа течност направена од пчели. Пчелите собираат шеќер – главно шеќер богат нектар од цвеќе – од нивната околина. Крајниот производ е медот, течност што служи како складирана храна за пчелите. Мирисот, бојата и вкусот зависат од видовите посетени цвеќиња.
Нутритивно, 1 лажица мед (21 грама) содржи 64 калории и 17 грама шеќер, вклучувајќи фруктоза, гликоза, малтоза и сахароза. Практично нема влакна, масти или протеини.
Исто така, содржи трагови на неколку витамини и минерали.
2. Висококвалитетниот мед е богат со антиоксиданти.
Висококвалитетниот мед содржи многу важни антиоксиданти. Тие вклучуваат органски киселини и фенолни соединенија како флавоноиди. Научниците веруваат дека комбинацијата на овие соединенија му дава на медот својата антиоксидантна моќност.
Антиоксидансите се поврзани со намален ризик од срцев удар, мозочни удари и некои видови на карцином. Може да го зголемат и здравјето на очите.
3. Медот е „помалку лош“ отколку шеќерот за дијабетичари.
Од една страна, може да намали неколку фактори на ризик за срцеви заболувања чести кај луѓе со дијабетес тип 2.
На пример, може да го намали „лошиот“ ЛДЛ холестерол, триглицериди и воспаленија при подигање на „добар“ HDL холестерол.
Сепак, некои студии откриле дека може да го зголеми нивото на шеќер во крвта – но не онолку како рафиниран шеќер.
Додека медот може да биде малку подобар од рафиниран шеќер за луѓе со дијабетес, сепак треба да се консумира со претпазливост.
Имајте на ум и дека одредени видови на мед може да се претопат со обичен сируп. Иако претопувањето на медот е нелегалноа во повеќето земји, тоа е и понатаму широко распространета проблем.
4. Антиоксидансите во него можат да помогнат во намалување на крвниот притисок.
Крвниот притисок е важен фактор на ризик за срцеви заболувања, а медот може да помогне да се намали.
Ова е затоа што содржи антиоксидантни соединенија кои се поврзани со понизок крвен притисок.
Студиите и кај стаорци и кај луѓе покажале скромно намалување на крвниот притисок од конзумирање мед.
5. Медот исто така помага во подобрување на холестеролот
Високото ниво на ЛДЛ холестерол е силен фактор на ризик за срцеви заболувања.
Овој вид холестерол игра голема улога во атеросклерозата, масното градење во вашите артерии што може да доведе до срцев удар и мозочни удари.
Интересно е што неколку студии покажуваат дека медот може да го подобри нивото на холестерол.
6. Медот може да ги намали триглицеридите
Зголемените триглицериди во крвта се уште еден ризик фактор за срцеви заболувања.
Тие исто така се поврзани со отпорноста на инсулин, главен двигател на дијабетес тип 2.
Нивото на триглицериди има тенденција да се зголеми на диета богата со шеќер и рафинирани јаглехидрати.
Интересно е што, повеќе истражувања ја поврзаа редовната потрошувачка на мед со пониско ниво на триглицерид, особено кога се користи за замена на шеќер.
На пример, една студија споредувајќи мед и шеќер открила 11–19% пониско ниво на триглицерид во групата на мед (18 доверлив извор).
7. Антиоксидансите во него се поврзани со други корисни ефекти врз здравјето на срцето
Повторно, медот е богат извор на феноли и други антиоксидантни соединенија. Многу од нив се поврзани со намален ризик од срцеви заболувања.
Тие можат да помогнат артериите во вашето срце да се разредуваат, зголемувајќи го протокот на крв во срцето. Тие исто така може да помогнат во спречување на формирање на згрутчување на крвта, што може да доведе до срцев удар и мозочни удари.
Понатаму, една студија кај стаорци покажа дека медот го штити срцето од оксидативен стрес.
8. Медот го зголемува степенот на заздравувањето на изгорениците и раните
Тематски третман со мед се користи за лекување на рани и изгореници уште од антички Египет и сè уште е вообичаен денес.
Прегледот на 26 студии за мед и нега на рани откри дека медот е најефикасен во заздравувањето на изгореници од делумна дебелина и рани што се заразиле по операцијата.
Медот е исто така ефикасен третман за дијабетични чирови на стапалото, кои се сериозни компликации што можат да доведат до ампутација. Лековитите сили на медот потекнуваат од неговите антибактериски и антиинфламаторни ефекти, како и од можноста да го негуваат околното ткиво.
Уште повеќе, може да помогне во лекување на други состојби на кожата, вклучително и лезии на псоријаза и херпес.
9. Медот може да помогне во потиснување на кашлицата.
Кашлањето е чест проблем со горните респираторни инфекции.
Овие инфекции можат да влијаат на спиењето и квалитетот на животот како за децата така и за родителите.
Сепак, главните лекови за кашлица не се секогаш ефикасни и можат да имаат несакани ефекти. Интересно е што медот може да биде подобар избор, а доказите укажуваат дека е многу ефикасен.
Една студија открила дека медот функционирал подобро од два вообичаени лекови за кашлица.
Друга студија открила дека ги намалила симптомите на кашлица и го подобрила спиењето повеќе отколку лекот за кашлица.
Како и да е, медот никогаш не треба да се дава на деца под една година, поради ризик од ботулизам!
10. Тоа е вкусно, но сепак е богато со калории и шеќер
Медот е вкусна, поздрава алтернатива на шеќерот.
Бидете сигурни дека одберете бренд со висок квалитет, затоа што некои понизок квалитет може да се мешаат со сируп.
Имајте на ум дека медот треба да се конзумира само во умерени количини, бидејќи сè е богат со калории и шеќер.
Придобивките од медот се најизразени кога се заменува друг, нездрав засладувач.
На крајот на денот, медот е едноставно „помалку лош“ засладувач од шеќерот и сирупот со пченка со висока фруктоза.