7 европски стилови за пиење кафе

Европа е горда на својата култура на кафе, која е основа за нови филозофии, политики и слободни мисли. Со оглед на важноста на кафето на овој континент, не е изненадувачки што има многу мешавини на кафе, сорти и пијалоци. Прочитајте околу 7 начини за пиење кафе во Европа, понудени од Red Viahes.

Еспресо

Еспресото се произведува со ослободување топла вода под притисок преку ултра ситно мелено зрно кафе, обично со употреба на специјализирана машина за еспресо.

Како да се пие: Еспресото се пие како шот, но мора на два пати. Обично се служи во двојни дози, составено од две унци еспресо, познато како „допио“. Италијанците пијат еспресо во текот на целиот ден, но особено по вечерата.

Капучино

За да направите капучино, направете италијанско еспресо со еднакви делови пенливо и задушено млеко. Зборот капучин потекнува од капучинските монаси, бидејќи се тврди дека бојата на пијалокот наликува на бојата на облеката на монасите.

Како да го пиете: Во Италија, капучиното обично се пие наутро со кроасан за појадок.

Кафе-крем

Крем кафето е еспресо со мал дел крем или пенливо млеко, слично на капучино, но без комбинација на пенливо и млеко на пареа. (Забележете дека Парижаните никогаш нема да нарачаат лате од кафуле, бидејќи лате или лате во пареа обично се служат за појадок дома.)

Како да го испиете: Како и во Италија, во врска со капучиното, Французите никогаш не би нарачале крем-кафе после ручек. Млечни кафиња се резервирани за утрото.

Кортадо

„Кортадо“ е со еспресо „исечен“ (на шпански, исечен) со мала количина задушено млеко за да се намали киселоста. Пакувањето обично има сооднос од еден дел од млекото и еден дел од еспресото.

Како да го пиете: пијте го во секое време. Кортадо е еден од омилените пијалоци во Шпанија и се служи во многу земји кои зборуваат шпански.

Ледено кафе

Измешајте ладно кафе со испарено млеко и шеќер и истурете ја смесата со топче сладолед од ванила и шлаг.

Како да се пие: Германците сакаат да пијат растопен сладолед летно време во салони за сладолед.

Фрапе

Овој многу популарен пијалок се нуди скоро насекаде во Атина. Протресете инстант кафе, ладна вода и мраз заедно додека смесата не стане пенлива, а потоа истурете ја на коцки мраз или ладно млеко.

Како да го пиете: Грците пијат фрапе во кое било време од денот, но особено во жешките медитерански лета.

Галао

Пијалокот за кафе во Португалија се прави со додавање на три дела млеко на пареа на еден дел од кафето.

Како да се пие: Галао треба да се сервира со некаков вид џем, а најдобриот нус-производ за Галао е пастелното дно (крем пита).