Главни правила за зимска исхрана според тибетската медицина 

Според принципите на тибетската медицина, меѓу главните причини за нашите болести се несоодветната исхрана и однесувањето

Зимата може да биде пријатно време од годината – особено ако јадете правилно. Искусниот тибетски доктор Фунгзонг Вангмо, директор на Меѓународната школа за тибетска медицина на Институтот Шанг Шунг, за Радио Спутник ги раскажа основните правила на зимското мени.

Тибетската медицина вели дека во зима целата енергија оди под земја. На ниво на растение, ова значи дека моќта на билките е концентрирана во корените, додека надвор сè замрзнува, а во природата преовладува сувоста.

Нашето тело, кое има природни механизми за саморегулација, исто така реагира на студ и им наложува на сите пори да се затворат за да ја задржат внатрешната топлина. Луѓето го прават истото со својот дом: ги затвораат сите прозорци на студ и ја одржуваат топлината внатре што е можно повеќе. Како резултат, внатрешната топлина на телото значително се зголемува. И како последица на тоа, силата на една личност се зголемува, но во исто време ние често добиваме на тежина во текот на зимата: Тибетанците велат дека суштината на телото станува потешка.

Според принципите на тибетската медицина, меѓу главните причини за нашите болести се несоодветната исхрана и однесување. Се разбира, секоја личност е единствена. Затоа, на пример, тибетските текстови содржат детални описи на различни околности и какви било препораки за диета и однесување во овие околности. Важната работа е: сезоната, местото на живеење, возраста, полот и општата здравствена состојба.

Адолесцентите – кои се под 17 години и постарите луѓе над 70 години имаат поладен карактер – тоа е дека тие немаат толку многу топлина во нивните тела како луѓето на средна возраст (17-70 години). Поради оваа причина, тие треба да посветат поголемо внимание на „топлото“ јадење и однесување. На пример, ѓумбирот се препорачува на деца и адолесценти како зачин.

Храна која го намалува ризикот од срцев и мозочен удар

Во зима, телото акумулира многу топлина. Затоа е потребно да се јаде хранлива храна, но не премногу тешка. Количината треба да биде поголема отколку, на пример, во текот на летото. Се препорачува добра вечера, не премногу тешка, но доволна во квантитет.

Зошто е толку важна вечерата, особено затоа што многу западни диети, напротив, препорачуваат воопшто да не се вечера?

Од две причини. Прво, поради зголемената топлина, варењето е побрзо. Второ, самата ноќ станува подолга и ако не обрнете внимание на вечерата, вашиот стомак ќе остане празен поголемиот дел од ноќта и ќе изгубите енергија.

Зимските вкусови се слатки, кисели и солени. Горчливите вкусови е најдобро да се избегнуваат. Во студената сезона е добро да се јаде месо, особено говедско, јагнешко и пилешко. Подобро е да се исклучи свинското и козјото месо. Во тоа време, супите и чорбите се корисни бидејќи се топли и лесни.